Noisem: Cease To Exit

Zo hebben we onze grindcore graag: bijtend, kort en rauw. Noisem uit Baltimore, Maryland kan je moeilijk als schoolvoorbeeld van het genre nemen. Men voegt thrash en death toe aan het geheel, en die punky feel die in het begin onlosmakelijk aan het genre verbonden was spookt er ook nog in rond. Toch valt dit zeker onder de noemer grindcore te klasseren. Noisem begon in 2013, toen men besloot dat hun oude bandnaam, Necropsy, te veel gebruikt werd. En gelijk hadden ze, aangezien er volgens Encyclopaedia Metallum tig bands die naam gebruiken en gebruikten. Naast een naamsverandering besloot men ook om een portie grindcore in hun death / thrash toe te voegen. Het trio maakte in 2015 het goed ontvangen tweede album, ‘Blossoming Decay’. Dat opende wel wat deuren, zo mocht men de hort op met Carcass, Gorguts en The Black Dahlia Murder. Oprichter Sebastian Phillips mocht ook toetreden tot Exhumed. Daarna volgde echter radiostilte. Maar drie jaar later staat men met ‘Cease To Exist’ terug aan de startblokken. Met puntig riffs, inventieve breaks en ezelsvellen die in coma gemept worden lukt het de heren om onze aandacht vast te houden. De sound doet wat denken aan Lock up, Rotten Sound, Nasum en Terrorizer, en de vocalen van Ben Anft komen zo dicht in de buurt van Jeff Walker dat het griezelig wordt. ‘Cease To Exist’ raast aan een rotvaart voorbij, en na een korte twintig minuten zit de pret er al weer op. De grenzen tussen de verschillende songs zijn soms flinterdun, maar dat maakt de band dan weer goed met de razernij en kunde die ze tentoonspreidden. We hopen alleszins dat het derde album de band nog meer goed kan doen, en ze tot de hogere echolonen van het genre kunnen doorbreken.

Levi De Luycker (83)

20 Buck Spin

Tracklist: 1. Constricted Cognition 2. Deplorable 3. Penance For The Solipsist 4. Putrid Decadence 5. Filth And Stye 6; Eyes Pried Open 7. Sensory Overload 8. Downer Hound 9. So Below 10. Ode To Absolution