Haimad: The Return

Het Zweedse Haimad werd in 1994 opgestart en zorgde er al vlug voor dat hun symphonic black metal gehoord werd middels de goed ontvangen vier tracks tellende demo ‘A Dream Vision Vanished’ (1995). Twee al even goed onthaalde ep’s volgden: ‘The Horned Moon’ (1997) en ‘Majestic’ (1999). En dan … het grote niks. Maar ergens bleef het toch kriebelen bij Azradan (gitaar, bass) en in 2017 blies hij nieuw leven in Haimad. Dit resulteert nu in deze ‘The Return’. En wat voor een terugkeer is dit geworden! Het album telt eigenlijk slechts vier tracks, maar die zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard. Verwacht niet dat Haimad echt met iets nieuws over de brug komt, nee, het gezelschap – naast Azradan hoor je verder Szhethil (orkestratie), Infaustus (vocals) en Odium M.D.B. Aeternum (drums) – zorgt voor vier schitterende nummers die perfect aansluiten bij het oudere werk van de band. Vooral het orkestrale is indrukwekkend te noemen, maar daar sluiten de stevige en krachtige riffs en de kloeke drumpatronen naadloos bij aan. Voeg daar de stevige, diepe zwartgeblakerde vocalen aan toe en je verkrijgt pareltjes op gebied van symphonic black metal waar melodie, kracht en agressie hand in hand gaan. We willen er nog bij vermelden dat de eerste persing een “limited edition” wordt met, naast de vier nummers, ook nog telkens een demo versie van het nummer. Zo hoor je duidelijk hoe de band een nummer opbouwde en ontdek je nog verschillen tussen de demo versie en de finale versie van elk nummer. En nu maar hopen dat deze versie van Haimad ook werk maakt van een full-album en van concerten.

Luc Ghyselen (85)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. The Return 2. The Prophecy 3. Upon A Throne Of Ice 4. My Kingdom Of Cold 5. The Return (demo version) 6. The Prophecy (demo version) 7. Upon A Throne Of Ice (demo version) 8. My Kingdom Of Cold (demo version)