Ritual: Trials Of Torment

Ritual, een band naam die door een pak bands werd of wordt gebruikt. Deze Ritual is een Amerikaans power metal / heavy metal / thrash metal gezelschap uit Cleveland, Ohio. De band werd reeds in 1985 opgestart als Firedance. Daarna ging de band verder onder de namen Rotterdam, Torment, Tormentor om uiteindelijk in 1992 te kiezen voor de naam Ritual. Een full-album uit 1993 (‘Trials Of Torment’) en een vijf tracks tellende ep, ‘Relapse Of Aggression’, uit 1995 waren de enige tastbare items onder die naam, want meteen daarna ging de band verder onder de naam Ritual Of Torment. Sinds 2017 werd de naam Ritual terug van onder het stof gehaald en krijgen we nu een herkansing om ‘Trials Of Torment’ (origineel dus uit 1993) aan de collectie toe te voegen. Laat ons in ieder geval stellen dat deze heruitgave, met een extra nummer en een extra live opgenomen nummer, tien degelijke tracks telt die duidelijk de tand des tijds hebben weten te overleveren. Geen van de nummers klinkt gedateerd. Integendeel, ze laten een band horen die voor mooi opgebouwde songs zorgt, en die krachtig en stevig brengt, zonder dat melodie uit het oog te verliezen. We zijn er ons terdege van bewust dat de heren met niets nieuws onder de zon af komen, maar dat mag zeker geen belemmering zijn om deze ‘Trials Of Torment’ aan je collectie toe te voegen. Het nummer dat niet op het originele album te vinden is, ‘Beyond The Sea’, ligt mooi in het verlengde van de overige tien tracks. Een gedreven track die melodie en kracht met elkaar verbindt. Een solide basis van drums en bass, knappe riffs, melodieuze gitaarsolo’s en krachtige vocalen die daar perfect bij aansluiten: maar moet het echt niet zijn. En de live versie van ‘The Forgotten’ (opgenomen in 2018) laat horen dat de heren nog niets aan kracht, gedrevenheid en energie hebben ingeboet.

Luc Ghyselen (75)

Pure Steel Records PSRCD 175

Tracklist: 1. She Rides The Sky 2. Where I Belong 3. Espionage 4. Addicted To Fear 5. The Forgotten 6. Pain Of It All 7. In The Dungeon 8. Dementia 9. Obscured By Twilight 10. City Of The Dead 11. Beyond The Sea 12. The Forgotten (live)