Black Lung: Ancients

Black Lung uit Baltimore, Maryland, USA ontstond in 2014 en debuteerde meteen heel knap met een titelloos full-album dat ervoor zorgde dat ze in 2015 uitgebreid doorheen Europa op tournee konden met o.a. een passage op Desert Fest in België. 2016 leverde ons meteen al opvolger ‘See The Enemy’ en nu komt het trio – Elias Mays Schutzman (drums), Adam Bufano (gitaar) en Dave Cavalier (gitaar, vocals) – eraan met album nummer drie getiteld ‘Ancients’. ‘Ancients’ bevat acht tracks die een mooie mix laten horen van doom en psychedelica zonder dat de nummers tempo en melodie moeten missen. Je kan het bezwaarlijk vernieuwend gaan noemen, maar de heren zorgen er wel voor dat je vanaf opener ‘Mother Of The Sun’ bij de les bent. Verder zorgen ze ervoor dat je aandacht eigenlijk nergens verslapt. Of het nu om lome, slepende stukken doom gaat of eerder krachtige ritmische stukken psychedelica of melodieus rockende stukken, ze weten je aandacht vast te houden en bij momenten zelfs te versterken zoals tijdens het stevige en knap opgebouwde ‘Gone’. Echt spectaculair is ‘Ancients’ zeker niet, maar een het is wel een echte mooie stijloefening in het (sub)genre dat liefhebbers van eerder genoemd festival zeker zullen weten te waarderen. Misschien is er ook dit jaar nog een plaatsje voor Black Lung wat in vergelijking met het debuut is de band toch duidelijk gegroeid.

Luc Ghyselen (80)

Ripple Music

Tracklist: 1. Mother Of The Sun 2. Ancients 3. The Seeker 4. Voices 5. Gone 6. Badlands 7. Vultures 8. Dead Man Blues