Doombringer: Walpurgis Fires

Doombringer komt uit Polen en brengt geen doom, maar wel een loodzware mix van death metal en black metal. De band werd in 2007 opgestart en met deze ‘Walpurgis Fires’ zijn de heren – Old Coffin Spirit (bass, vocals), Sepulchral Ghoul (drums), Tribes of the Moon (gitaar) en Medium Mortem (vocals) – toe aan hun tweede full-album. Na een korte intro knalt ‘Into The Woodlands’ furieus en heftig uit de speakers: het begin van wat een stevige, krachtige en duistere rit beloofd te worden. De heren liggen er meteen duidelijk de zweep op terwijl donkere, brutale vocalen je in duisternis proberen onder te dompelen. ‘Agenda Del Aquelarre’ gaat op deze ingeslagen weg verder: het tempo wordt strak gehouden tot een doom geladen riff de bovenhand neemt en men slepend verder gaat. Om uiteindelijk tal van wisselingen in tempo te gebruiken in deze track zonder aan kracht en duisternis in te boeten. ‘Sworn To Malice’ wordt opgebouwd aan een stevig en brutaal tempo, terwijl de rauwe donkere vocalen duisternis oproepen. ‘Samheim Melancholia’ laat volledige het slepende, lome ritme van doom in hun sound toe: een track die ons enorm bevalt. Het tempo gaat opnieuw met een heel ferme ruk de hoogte in voor ‘Stupor Infernal’, zonder de duistere dreiging te verliezen. Sinister gelach vult de break op. Het tempo blijft over het algemeen hoog liggen tijdens het zwartgeblakerde, maar naar zwavel ruikende ‘Briceia Chants The Spells’: net alsof duisternis nu de wereld volledig omarmt. Doom duikt weer stevig op tijdens het korte onheilspellende ‘Unnatural Acts Of Flying’ alvorens het afsluitende ‘Walpurgis’ er nog een stevige lap op geeft. Een stevig en krachtig, maar best wel in duisternis gehuld album van Doombringer dat zich binnenkort (16 mei) ook mag bewijzen op het podium van de Kortrijkse muziektempel De Kreun.

Luc Ghyselen (78)

Nuclear War Now! Productions ANTI-GOTH 432

Tracklist: 1. Into The Woodlands 2. Agenda Del Aquelarre 3. Sworn To Malice 4. Samhain Melancholia 5. Stupor Infernal 6. Briceia Chants The Spells 7. Unnatural Acts Of Flying 8. Walpurgis