Beast In Black: From Hell With Love

Het Finse Beast In Black is met ‘From Hell With Love’ al toe aan hun tweede langspeler, sinds liedjesschrijver en gitarist Anton Kabanen in 2015 Battle Beast verliet. Hun debuut ‘Berserker’ kwam in 2017 uit en behaalde vele positieve reacties, waardoor de lat hoog ligt om deze keer (minimaal) even hoog te scoren. Met een line-up bestaande uit zanger Yannis Papadopoulos, gitarist Anton Kabanen en Kasperi Heikkinen, bassist Mate Molnar en drummer Atte Palokangas proberen ze het dus opnieuw. Hun album werd al op YouTube aangekondigd met enkele singles, zoals ‘Sweet True Lies’ en ‘Die By The Blade’. Veel lijkt er aan de werkende formule niet te zijn veranderd, dus verwacht je aan vurig gitaarspel, veel catchy melodieën en schreeuwende vocalen op een meestal opzwepend ritme. Met een typische melodieuze start gaat ‘Cry Out For A Hero’ van start. Dit uptempo, bombastisch nummer laat ons direct de energie voelen die we bij het beast gewoon zijn van voelen. Het stroomt gans door je lijf en laat niets over. Agressieve gitaren, brutale drums, schreeuwerige vocalen en een hemels catchy refrein, het zit allemaal perfect in elkaar. De eerste gitaarsolo krijgen we er bovenop. Helemaal voluit gaan zonder achter je te kijken. Ook ‘From Hell With Love’ kent dat catchy gehalte al begint het nummer rustiger. Maar mispak je niet, het is een duivels gerecht wat deze heren je voorschotelen met een extra portie keyboard. Voor je het weet zit je het nummer gans de dag te neuriën. De disco zit nooit ver weg al scheurt de metal langs alle kanten. De waanzinnig aanstekelijke single ‘Sweet True Lies’ kwam eind november uit op YouTube. Een goede twee maand verder flirt het aantal bezoekers al met anderhalf miljoen bezoekers. Ik moet je niet vertellen dat dit nummer in de smaak valt. We horen een stukje de poppy kant terug zoals we dat ook op het vorige album vonden, weer gekruid met stevige gitaarelementen met een stevige hoek af. Yannis passeert met zachtere en krachtigere zang. ‘Repentless’ is een stuk progressiever met een pak riffs. Het is misschien wel de duisterste track met agressieve vocalen. In de zee van energie laat de rustige ballad ‘Oceandeep’ ons tot rust komen. De emotionele gitaarsolo zal hier wel deels verantwoordelijk zijn. Wat zouden we doen met onbeperkte krachten? Met ‘Unlimited Sin’ brengt dit gezelschap alvast hun eigen muzikale idee naar voor. Opnieuw keyboard die de disco laten opborrelen, maar pas op voor je vingers van het sterke metal kantje. ‘This Is War’ is een melodieuze, bombastisch en epische track. Het midtempo ritme versterkt het battle gehalte. Na de break in het nummer, dat sterk contrasterend rust brengt, laait het vuur terug op. Het is zwaarder met een glorieus gevoel. ‘Heart Of Steel’ schiet met een hyperactieve drummer op gang, maar pakt toch rustiger uit en wordt een zoveelste meezinger. Veel variatie in dit nummer, het wordt epischer naarmate het vordert met een gitaarsolo om “U” tegen te zeggen. Laatste track waar ook de snarenplukker zich blijkbaar niet gewonnen geven en nog een ultieme vingervlugge solo aan onze oren ten grabbel gooien. Een perfecte balans tussen zwaar gitaarwerk, keyboards en alweer geweldige vocalen van Yannis. Anton zet zijn laatste handtekening met een melodieuze gitaarsolo. ‘From Hell With Love’ is een logische opvolger van ‘Beserker’ en laat niemand in de kou staan. Met een paar zeer jaren tachtig klinkende keyboard toevoegingen en een discobeat gaan ze op eenzelfde manier verder. Ze slagen erin de oudere invloeden met power metal te combineren. Songwriting is een van Anton’s sterke punten en daarom is het geen verrassing dat dit album zowel voorspelbaar als gevarieerd is. Verwacht je aan stevig gitaarwerk, snelle power metal met catchy refreinen en doe daar overal een hoek van af en je hebt al een idee. Yannis Papadopoulos toont opnieuw zijn totale vocale bereik gaande van bijna vrouwelijke vocalen tot heavy metal. Dat op zich is spectaculair, komt daarbij het gemak waarmee hij dat bereikt, dat toont aan welke geweldige zanger hij is. Giet daar een productie over om “U” tegen te zeggen en de nummers knallen des te actief uit de speakers. Heavy metal fans die op zoek zijn naar iets nieuws moeten dit album zeker eens proberen.

Rocking Klingon (90)

Nuclear Blast

Tracks: 1. Cry Out For A Hero 2. From Hell With Love 3. Sweet True Lies 4. Repentless 5. Die By The Blade 6. Oceandeep 7. Unlimited Sin 8. True Believer 9. This Is War 10. Heart Of Steel 11. No Surrender