Usurper: Lords Of The Permafrost

Deze Amerikaanse Usurper, verwar dus zeker niet met de eveneens Amerikaanse death metal naamgenoot, werd in Chicago in 1993 opgestart. Het gezelschap kiest ervoor om zich muzikaal uit te drukken aan de hand van traditional heavy metal waarin elementen van zowel black metal, death metal als thrash metal in opduiken. Na vijf albums viel het doek in 2007 over deze Usurper. Acht jaar later, in 2015 dus, gaf de band weer teken van leven en deze ‘Lords Of The Permafrost’ is het eerste full-album sinds die doorstart. Nog steeds beweegt het huidige viertal – originele leden Rick Scythe (gitaar, backing vocals) en Joe Warlord (drums, percussion) aangevuld met Dan Tyrantor (vocals) en Scott Maelstrom (bass) – zich muzikaal in het zelfde straatje. Verwacht je dus niet aan iets nieuws, maar wel aan heel krachtige en stevige tracks – acht in totaal dit keer – die je meevoeren naar de muzikale fantasiewereld van Usurper waar weerwolven, monsters, folklore, aloude gevechten, het paranormale, ruimtereizen, … deel van uit maken. Acht tracks die gedreven en energiek uit de speakers knallen: meer moet dit soms niet zijn om vrolijk van te worden. En dat krijg je hier: pretentieloos, maar genadeloos, door trekken met nummers die uitnodigen om stevig te gaan headbangen, je luchtgitaar eventueel te omgorden en de “horns” hoog te houden. Hier echt van wakker liggen doen we heel zeker niet, maar zo’n vijfendertig minuten stevig doortrekken is altijd leuk meegenomen. Met ‘Lords Of The Permafrost’ zet Usurper zichzelf weer op de metalkaart.

Luc Ghyselen (70)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Skull Splitter 2. Beyond The Walls Of Ice 3. Lords Of The Permafrost 4. Cemetery Wolf 5. Warlock Moon 6. Gargoyle 7. Black Tide Rising 8. Mutants Of The Iron Age