SkeleToon: They Never Say Die

Dit Italiaanse power metal gezelschap werd in 2011 in het leven geroepen door vocalist Tomi Fooler nadat zijn vorige project Jack-o’-Lantern op de klippen liep. Met SkeleToon zorgt de man voor onvervalste power metal dat hij zelf omdoopt tot “happy metal” of “nerd-metal”. Het is in ieder geval de bedoeling om vijf albums uit te brengen in de “nerd saga” en deze ‘The Never Say Die’ is album nummer drie in deze reeks. Eerder kregen we reeds ‘The Curse Of The Avenger’ (2016) en ‘Ticking Clock’ (2017) te horen en het nieuwste werkstuk borduurt simpelweg verder waar het vorige album eindigde. Je krijgt hier elf nummers traditionele power metal te horen die je een aangenaam, ja zelfs erg blij gevoel geven. Niet te veel nadenken is hier het motto: laat je leiden door de aanstekelijke vlot in het gehoor liggende power metal, omgordt je luchtgitaar en leer de teksten uit het hoofd zodat je die kan meebrullen als SkeleToon je kant opkomt. Vernieuwend is dit allerminst, maar de krachtige melodieuze songs klinken immens aanstekelijk. Wie Helloween, Gamma Ray en zelfs Edgy “de max” vindt, zal zich ook niet bekocht voelen met deze ‘The Never Say Die’. Een pak gereputeerde gasten – o.a. Michele Luppi (Whitesnake), Giacomo Voli (Rhapsody Of Fire) en Alessandro Conti (Trick Or Treat) – maken hun opwachting en zorgen voor een aantal extra accenten. Dat SkeleToon niet tot de absolute top in het (sub)genre behoort, zal je reeds gesnapt hebben, maar dat neemt niet weg dat dit gezelschap met dit nieuw werkstuk ons een leuke en aangename tijd bezorgt waarbij we even alle zorgen opzij kunnen zetten. De laatste twee nummers ken je waarschijnlijk beter in de originele versies: Avantasia’s ‘Farewell’ en Cindy Lauper’s ‘Goonies R Good Enough’.

Luc Ghyselen (78)

Scarlet Records SC 351-0

Tracklist: 1. Intro / Hell-O 2. Hoist Our Colors 3. The Truffle Shuffle Army: Bizardly Bizarre 4. To Leave A Land 5. They Never Say Die 6. Last Chance 7. I Have The Key 8. The Chain Master 9. When Legends Turn Real 10. Farewell 11. Goonies R Good Enough