Satan, OC Klokhuis.

Satan, supports: Screamer, Ram – 16/02/2019 – OC Klokhuis, Beveren-Leie.

Blast From The Past”-clubshow.

Als de naam “Blast From The Past” ergens opduikt als organiserende partij dan mag er al geconcludeerd worden dat er een stevig potje old school metal (NWOBHM) onze richting zal uitkomen. Ook met deze clubshow is dat niet anders, niemand minder dan de “oude rotten” van Satan, één van de grondleggers van het genre komen hier vandaag nog eens tonen hoe het moet en dat er op een fijne muzikale beleving geen houdbaarheidsdatum gedrukt staat. Het is dag drie van de tour die de toepasselijke naam “Cruel Winter” meekreeg ter promo van het laatst uitgebrachte album (‘Cruel Magic’) in september 2018. Op sleeptouw meegenomen zijn label genoten Ram, afkomstig uit Zweden, die op hun beurt de landgenoten van Screamer mogen vergezellen in de line-up.

Laatstgenoemde mag dan ook als eerste hun set, die aantoont dat de heavy metal anno de jaren tachtig generaties overleeft heeft (de band ontsproot in 2009) en nog helemaal niet uitgezongen is, op de aanwezigen afvuren. Vol enthousiasme en de gaspedaal constant volledig ingedrukt snijden de gitaarriffs die van catchy tot rechttoe rechtaan speed tempo gaan door de zaal. De samenzang van de heren liet hier en daar wat te wensen over, maar de melodische gitaarpartijen en het strakke drumwerk dat in één lijn met het baswerk stond, maakten dit alweer goed.

Next up was Ram en … ook hier zit de vibe goed en het niveau word een trapje hoger geschopt. Aan energie op het podium is er geen tekort en de heren hebben er wel zin in om eens los te gaan en met gebalde vuisten het publiek hierin mee te sleuren, wat een geslaagde missie was. Het samenspel van de gitaren is bewonderenswaardig harmonieus opzwepend en tot in de puntjes afgewerkt, voeg daar een rollende drum toe met ondersteunende basspartijen en een frontman die het publiek feilloos op de been krijgt en je hebt alles wat je kan verlangen om tevreden terug te kijken op de set van Ram.

Satan (wat een coole bandnaam is dit toch) mag dit feestje afronden en kan je al vertellen dat dit in absolute klasse gedaan werd. Met hun veertig jaar dienst staat er een pak ervaring op het podium wat als het ware hun natuurlijke habitat geworden is met als blikvanger zanger Brian Ross die maar al te graag tussen de nummers door zijn inspiratiebronnen (zoals Dr. who) even in het licht plaatst of een kritische blik over de maatschappij dezer dagen werpt. Alsook kan er wel eens (terecht!!!) gespot worden met een aanwezige “fan” die op de eerste rij constant op de gsm bezig was in plaats van te genieten van het optreden, dit alles in de fijne Britse humoristische stijl die misschien niet door iedereen bekoord werd waardoor er later dan toch een verontschuldiging in eigen stijl de zaal in ging – It’s not my intention to offend anyone but if I did I want to apologize for it ………… except if that someone wears an Iron Maiden shirt, but that’s a whole other discussion – hilarisch toch ? Los van dit alles krijgen we een fijn potje heavy metal wat soms aanleunt naar het thrash genre. Een theatraal momentje alvorens ‘Siege Mentality’ uit de startblokken schiet en het titel nummer van hun laatste wapenfeit ‘Cruel Magic’ mocht natuurlijk niet ontbreken. Het gebrek van een cowbell bij de drum diende ook even vermeld te worden, door de afwezigheid hiervan diende een lid van de crew zich naast drummer Sean Taylor te begeven met een soort van kookpot die dienst moest doen als cowbell … Er werd afgesloten met ‘The Fall Of The Persephone’ en ‘Testimony’. Satan staat er nog steeds en weet als geen ander om een vette show neer te zetten, van slijtage moeten we hier nog niet spreken, jonge snaken zijn het niet meer maar de muzikale geest blijkt nog op en top scherp te zijn.

Met dank aan Kenny Geerts.

Tekst: David Vandewalle.

Foto’s: Bianca Lootens.