Papa Roach: Who Do You Trust?

Het Amerikaanse Papa Roach draait al sinds 1993 mee in de muziekwereld en dat leverde ondertussen reeds negen full-albums op, zodat deze ‘Who Do You Trust,’ nummer tien is geworden. Ondanks het feit dat vele, vooral jongere, muziek liefhebbers Papa Roach op handen dragen, de band keer op keer uitpakt met geslaagde live sets, blijft ondergetekende op zijn hoede voor elk nieuw album van het gezelschap. En terecht denk ik ook nu weer. ‘Who Do You Trust,’ telt twaalf tracks – goed voor zo’n achtendertig minuten luisterplezier – die een allegaartje vormen van muzikale ideeën die gaan van punkrock over grunge tot alternative rock met eigenzinnige accenten. Opener ‘The Ending’ laat o.a. rap vocalen horen door de charismatische frontman Jacoby Shaddix. Niet onaardig, maar we hadden toch iets extra’s verwacht. Met ‘Renegade Music’ krijgen we meer kracht te horen, maar ook rustige stukjes maken hun opwachting terwijl een aantal bieps als extra sound worden gebruikt. ‘Not The Only One’ opent rustig en kalm, bevat een steviger stuk en vervormde vocalen, maar kan ons opnieuw niet echt overtuigen. Titelnummer ‘Who Do You Trust’ neigt naar grunge en is met voorsprong het sterkste nummer tot nu toe. Horen we ook geen Iron Maiden riff in deze track opduiken? ‘Elevate’ bevat koorzang en lijkt me een track waarin de heren naar hartenlust hebben geëxperimenteerd. En eerlijk … het klikt niet bij ondergetekende. ‘Come Around’ is een nummer dat zo op gelijk welk Belgisch radiostations kan uitgroeien tot een potentiële hit, dus veel te poppy en te gepolijst naar mijn smaak. ‘Feels Like Home’ klinkt ons iets beter in de oren: het heeft net iets meer rockgehalte. Ook op de ballade ‘Problems’ zitten we niet te wachten. Tijdens ‘Top Of The World’ wordt verder geëxperimenteerd met tal van invloeden en opnieuw zorgt het geheel ervoor dat we vlug richting “skip toets” op onze cd-speler hollen. Geef ons dan maar de gebalde agressie in ‘I Suffer Well’, een nummer dat elke zichzelf respecterende punk rock band wil brengen. ‘Maniac’ passeert zonder een rimpeling na te laten en ook afsluiter ‘Better Than Life’ doet ons weinig tot niets. Blijft dus de vraag waarom we Papa Roach best wel OK vinden tijdens live concerten maar niet als de heren met nieuwe albums op de proppen komen. Ook deze ‘Who Do You Trust?’ laat ons ijzig koud, op een paar nummers na dan, maar dat is veel te weinig om hier veel opzicht over te maken.

Luc Ghyselen (58)

Eleven Seven Music

Tracklist: 1. The Ending 2. Renegade Music 3. Not The Only One 4. Who Do You Trust? 5. Elevate 6. Come Around 7. Feel Like Home 8. Problems 9. Top Of The World 10. I Suffer Well 11. Maniac 12. Better Than Life