Kane Roberts: The New Normal

De naam Kane Roberts deed in eerste geen belletjes rinkelen bij ondergetekende. Na wat rondsnuffelen op het internet ontdekten we dat de man een aardige c.v. bij elkaar heeft, en dat niet enkel als muzikant. Al gaan we ons wel beperken tot een paar gegevens als muzikant. Kane Roberts was de gitarist op twee Alice Cooper-albums, te weten ‘Constrictor’ en ‘Raise Your Fist And Yell’. Daarna probeerde hij het muzikaal onder eigen naam en met het Phoenix Down project. Dat leverde maar een handvol albums op en die deden bij ondergetekende nooit geen stof opwaaien. Nu komt de man eraan met zijn nieuwste werkstuk, ‘The New Normal’, een tien tracks tellend album waar modern metal het hoge woord voert. Een hele trits bekende en minder bekende gasten maakten hun opwachting om Kane Roberts te steunen. Zo leveren o.a. Alice Cooper en Alissa White-Gluz (Arch Enemy) een vocale bijdrage. Het levert in erg gevarieerd schijfje op die ons maar heel matig kan boeien. Dit ligt voornamelijk aan het songmateriaal dat we niet zo denderend vinden: tempo’s en ritmes wisselen voortdurend, akoestische stukjes worden afgewisseld met donkere strepen metal of melodieus klinkende fragmenten. Kortom, het geheel springt van de hak op de tak. Ook de vocalen van Kane zelf, kunnen ons niet echt overtuigen. Eigenlijk veerden we slechts een maal echt rechtop. Dit gebeurde tijdens ‘Beginning Of The End’ als de vocalen van Alissa de aandacht op eisen tijdens haar korte stukje in de spotlight. Voor de rest blijven we hier echt wel op onze honger zitten en mag Kane Roberts zich, voor ons part, opnieuw wijden aan maken van video games. Wij liggen hier allerminst van wakker.

Luc Ghyselen (50)

Frontiers Records FRCD 911

Tracklist: 1. King Of The World 2. Wonderful 3. Beginning Of The End 4. Who We Are 5. Forever Out Of Place 6. Leave This World Behind 7. The Lion’s Share 8. Leave Me In The Dark 9. Above & Beyond 10. Wrong