Mansion: First Death Of The Lutheran

Het Finse Mansion werd in 2011 opgestart en zorgde nog niet eerder voor een full-album. Nu is daar met deze ‘First Death Of The Lutheran’ verandering in gekomen. Het gezelschap zorgt op dit album voor vijf lang uitgesponnen doom tracks – ze klokken af tussen iets meer dan zeven minuten tot bijna dertien minuten – die van begin tot einde beklijven en uiterst integrerend zijn. Tekstueel haalt het gezelschap zijn inspiratie uit het Kartanoisme, een Christelijke sekte die actief was tussen 1920 en 1950 in Finland en die genoemd werd naar een van de stichters: Alma Maria Kartano. Dit levert heel intense doom op: traag, slepend, maar ook heel krachtig en intens. De schitterend neergezette vocalen van frontvrouw Alma krijgen een immens zware en neerslachtige geluid mee die lijdt tot een zo goed als perfecte, duivelse sfeer. Elke track kan zo gebruikt worden voor een of andere occulte of rituele scene in een of andere film. In ieder geval kunnen we de band op geen enkel ogenblik betrappen op een minder moment: steeds opnieuw weet het gezelschap beklijvend en soms zelfs verrassend uit de hoek te komen met een genre waar het echt wel moeilijk is om buiten de afgebakende lijnen te kleuren. Onze favoriete track is het machtige en krachtige ‘1933’, maar dan doen we de overige tracks misschien wel onrecht aan, want elke nummer opnieuw weet het gezelschap ons te bekoren. Liefhebbers van bijvoorbeeld Avatarium moeten beslist deze ‘First Death Of the Lutheran’ van Mansion eens aan een goede luistersessie onderwerpen. Wij zijn er dan van overtuigd dat het album een heel mooi plaatsje in de collectie zal opeisen én … elkeen die Mansion nog niet kende zal op zoek gaan naar de eerder uitgebrachte ep’s, singles en split-album.

Luc Ghyselen (92)

I Hate Records IHRCD 159

Tracklist: Wretched Hope 2. Lutheran 3. The Eternal 4. 1933 5. First Death