Inglorious: Ride To Nowhere

Wij waren danig onder de indruk van wat het Britse Inglorious presteerde op hun eerste twee full-albums. Inglorious werd in 2014 opgestart door vocalist Nathan James om zijn voorliefde voor classic rock en hard rock muzikaal te uiten. Hij vond al vlug een aantal gelijkgestemden al wijzigde de line-up een paar keer vooraleer het titelloze debuut op de markt kwam (2016). Wij waren vooral onder de indruk van de uitstekende soepele en krachtige vocalen van Nathan en het flitsende gitaarspel van Andreas Eriksson. De band bevestigde al het goede tijdens hun concerten: classic rock meets hard rock. Ook het tweede album, ‘Inglorious II’ (2017) was naar onze smaak een schot in de roos met opnieuw de twee zelfde trekpleisters zonder de stevige ritmesectie of de krachtige riffs te minimaliseren. Vooral een band als Led Zeppelin bleek nooit veraf. Nu komt Inglorious eraan met album nummer drie, ‘Ride To Nowhere’, in een fel gewijzigde line-up. Enkel vocalist Nathan James en drummer Phil Beaver zijn nog aan boord gebleven. Nieuw zijn bassist Vinnie Colla en de gitaristen Danny Dela Cruz en Dan Stevens, terwijl de toetsenpartijen worden gebracht door Tony Draper. En wat blijkt? We blijven lang op onze honger zitten. Ja, nog steeds hoor je een knappe mix van hard rock en classic rock, en ja, vocaal is dit nog steeds top, maar we missen de kracht en de energie die uitging van de eerste twee albums. Tot ‘While She Sleeps’ – en dan zijn we al aanbeland bij nummer negen van dit elf tracks tellend schijfje – lijkt het net of de band zichzelf in houdt, alsof ze zich niet ten volle durven laten gaan. Het blijft natuurlijk goed songmateriaal maar het lijkt er naar dat de band op zoek is naar een groot succes en dat daarvoor de kracht, de gedrevenheid en de energie hebben moeten wijken voor een toch stukken zachtere aanpak. Daarnaast is het vooral ook het titelnummer dat ons kan bekoren dankzij de talrijke wisselingen in tempo en ritme. Voor het overige blijven we toch te veel op onze honger zitten om de nieuwe van Inglorious echt aan te raden ook al omdat de focus hier duidelijk ligt op de stem van Nathan en het gitaarwerk wat meer naar de achtergrond wordt geduwd.

Luc Ghyselen (72)

Frontiers Records FRCD 909

Tracklist: 1. Where Are You Now 2. Freak Show 3. Never Alone 4. Tomorrow 5. Queen 6. Liar 7. Time To Go 8. I Don’t Know You 9. While She Sleeps 10. Ride To Nowhere 11. Glory Days