Toby Hitchcock: Reckoning

Toby Hitchcock kennen we van Pride Of Lions, waarmee hij vijf albums opgenomen heeft. Sinds kort probeert hij het onder zijn eigen naam. Met een melodieuze rockband naar je eigen naam genoemd, moet je al vrij zeker zijn van je muzikaal talent. En het mag gezegd zijn, Toby Hitchcock kan er prat op gaan dat het zo is. Als je nu fan bent van het stem timbre of niet, het is een indrukwekkend vocale prestatie die het niveau van elk nummer een boost geeft. ‘No Surrender’ opent deze drie kwartier durende melodieuze rocktrein met kracht, energie en melodie. In feite alles wat een indrukmakende opener nodig heeft krijg je meteen “in your face”. Maar ook ‘Promise Me’ is zo’n catchy rocknummer. Het bevat veel eighties invloeden. De videoclip ervan werd op 15 november van vorig jaar uitgebracht en bevat een schat aan drone beelden. ‘Show Me How To Live’ is de ballad van het album. Het nummer haalt kracht uit het vocale meesterwerk en de keyboardstukken, die hand in hand gaan met een achtergrondkoor. Of het nu keyboardspeler Daniel Flores is die ‘Behind The Lies’ of ‘Fighting For My Life’ met fluwelen handschoenen opent of Michael Palace die ‘Serenity’ met vurig gitaarwerk opent, Toby neemt de touwtjes in handen en zorgt dat de nummers een voor een bommetjes van energieke en positieve vibes worden. Zelfs de afsluiter ‘Someone Like You’ plakt tussen je oren. Is het die schurende indrukwekkende gitaarsolo? Misschien. Is het de ritme tandem van bass en drum? Misschien. Maar rode draad is en blijven de vocalen die in elk nummer domineren. En als de muziek vocaal wordt aangedreven, moet je een vrij krachtige stem hebben om het een ganse schijf vol te te kunnen dragen. Toby’s stem is nog steeds ongelooflijk. Zet daarbij nog een goede productie waarin gitaren klinken zoals ze moeten klinken, kristalheldere keyboards en een stem die alles aan elkaar houdt. Een goed album maar wie van krachtige vocalen houdt, zal aan dit album veel plezier hebben.

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records FRCD 912

Tracklist: 1. No Surrender 2. Promise Me 3. Show Me How To Live 4. Behind The Lies 5. Fighting For My Life 6. Serenity 7. Queen Untouchable 8. Gift Of Flight 9. Don’t Leave 10. This Is Our World 11. Someone Like You