Dawn Of Winter: Pray For Doom

Liefhebbers van uiterst traditionele doom zitten goed met ‘Pray For Doom’, het derde full-album van het Duitse Dawn Of Winter. Het nieuwe album van de heren telt acht nummers die telkens opnieuw zorgen voor een loom, slepend doom geluid met laag gestemde gitaren, pulserende bass loopjes en een krachtig ritmisch drumpatroon. Een paar keer is er een vrij melodieuze gitaarsolo te ontdekken, maar die zijn zo schaars over het album verdeeld dat ze met moeite opvallen in het anders trage en slome tempo die elk nummer opnieuw heeft. De vocalen sluiten daar heel nauw bij aan en laten ook weinig variatie in tempo, kracht of toonhoogte horen. Zodoende krijgen we hier acht tracks te horen die zowat allen aan hetzelfde tempo langs komen en dezelfde donkere sfeer opwekken. Vernieuwend is het allerminst, maar pure doom fanaten zullen met deze nieuwe creatie van Dawn Of Winter wel een aantal uurtjes zoet zijn. Naar onze smaak is dit iets te eentonig – we zijn dan ook geen fervente doom fanaten – en dus net te weinig beklijvend of intrigerend. En net dat zoeken we toch als een meerwaarde in dit (sub)genre.

Luc Ghyselen (70)

I Hate Records IHRCD 158

Tracklist: 1. A Dream Within A Dream 2. The Thirteenth Of November 3. Woodstock Child 4. The Sweet Taste Of Ruin 5. Pray For Doom 6. The Orchestra Bizarre 7. Paralysed By Sleep 8. Father Winter (Sacrifice Pt. 3)