Breathe Atlantis: Soulmade

Het Duitse Breathe Atlantis bestaat nog maar sinds 2012 en is met deze ‘Soulmade’ al aan hun derde langspeler toe. Of moet ik zeggen, nog maar aan hun derde want hun geluid klinkt een pak volwassener dan een band meestal na drie albums uitbrengen. Ik had Breathe Atlantis niet eerder gehoord en begon dus erg neutraal te luisteren. Komt daarbij dat hun alternative / industrial rock niet echt mijn vaarwater is, laat ik me dus eventjes onderdompelen. En dat is het ook wel geworden, want al van de opener ‘My Supernova’ komen de energiebuien sterk en melodieus aan. Rustige stukken en heel intense stukken worden naadloos aan elkaar gezet. Ook de verdere nummers kennen dit schreeuwerige, maar het wordt eigenlijk nooit negatief. Het heeft eventjes geduurd eer ik me kon vinden in deze muzikale en vooral vocale muur aan energie, waar soms het cleane met grunts doorspekt wordt. Zanger Nico Schiesewitz zorgt duidelijk voor de uitstraling van de band en gitarist Joschka Basteck moet vaak sterk uit zijn pijp komen om zijn vocale vriend bij te benen. Bassist Jan Euler en drummer Markus Harazim sluiten hierbij naadloos aan en vormen dat de muur aan muzikaal vermogen torenhoog blijft. Hun muziek is vernieuwend en vooral modern van opvatting om een emotie tot de luisteraar te brengen. En dat is eigenlijk waar het om draait, muziek moet je raken en daar slagen deze heren wel goed in. De band slaagt erin om je uit je sokken te blazen en terzelfdertijd breekbaar te omhelzen. Breathe Atlantis ontploft vaak volledig in hun derde studioalbum, luister maar naar ‘Spirit’. Met flarden van melancholische gevoelens, zoals in ‘I Think It Isn’t Fair’, krijgen heel veel emoties een apart maar duidelijk geluid. Het laat me soms verstomd achter als hun zoveelste track afgelopen is en ik dan pas besef dat we alweer drie kwartier verder zijn.

Rocking Klingon (75)

Arising Empire / Nuclear Blast

Tracklist: 1. My Supernova 2. Cold 3. Don’t Need You Now 4. Fall 5. Spirit 6. I Think It Isn’t Fair 7. Soulmade 8. Savage 9. At Night 10. Addiction To The Worst 11. Everyone Else