Dewfall: Hermeticus

Met ‘Hermeticus’ is het Italiaanse Dewfall aan zijn tweede full-album toe. Dewfall werd in Bari in 2003 opgestart. Toen een eerste demo het levenslicht zag, ‘Legacy Of Soul’ (2004), hoorden we traditional heavy metal / NWOBHM die duidelijk verwant was aan Iron Maiden. Intussen zijn we een aantal jaar verder en konden we tal van wisselingen in de line-up meemaken. Maar niet enkel de line-up wijzigde fel, want op ‘Hermeticus’ krijgen we een stevige mix van black metal en death metal te verwerken. De heren maken er zelfs een concept album van over Frederick II, een middeleeuwse Keizer die regeerde tussen 1220 en 1250 en die de bijnaam “Stupor Mundi” (wereldwonder) meekreeg. De man zou aan het hoofd hebben gestaan van een groot rijk – hij had volgende titels: Koning van Sicilië, Koning van Duitsland, Koning van Italië en koning van Jerusalem –, sprak zes talen en regeerde over zijn rijk met een vrij moderne bureaucratie. Een kleurrijk figuur dus, die ook nog eens vier keer uit de gratie van de kerk viel zodat Paus Gregorius IX hem zelfs de antichrist noemde. Dewfall probeert ons aan de hand van acht stevige en krachtige tracks wat wijzer te maken in het leven van die man. Daar de man zes talen sprak, gebruikt ook Dewfall verschillende talen (naast Engels hoor je o.a. ook latijn en middeleeuwse Italiaanse poëzie langs komen) om hun boodschap over te brengen. Muzikaal klinkt het geheel heel krachtig en gedreven met een duister randje. Tal van tempo en ritmewisselingen zorgen voor extra variatie. De vocalen zijn ruw, rauw en diep. Eigenlijk valt er niet echt veel aan te merken op deze ‘Hermeticus’ en al verdiep je je niet in het concept, dan nog is het heerlijk luisteren naar de sound van dit gezelschap. Absolute top is dit niet, maar er zijn een pak mindere releases op de markt en ‘Hermeticus’ zal zeker niet misstaan in een black / death metal collectie.

Luc Ghyselen (80)

Naturmacht Productions NP 097

Tracklist: 1. The Abomination Throne 2. Murex Hermetica 3. Monolithic Dome 4. Apud Portam Ferream 5. The Eternal Flame Of Athanor 6. Moondagger 7. The Course To Malkuth 8. Apostasy Of Hopes