Athanasia: The Order of The Silver Compass

Athanasia is een nieuwe band en ‘The Order of The Silver Compass’ is hun debuut. Zanger Caleb Bingham maakte ooit deel uit van Five Finger Death Punch en Jason West drumde nog bij Murderdolls / Wednesday 13. In een niet zo heel ver verleden toerden ze samen met Civil War en Nightmare en mochten we hun Belgisch debuut meemaken. Dit was op 30 april 2017 toen ze op magistrale wijze de avond openden. Ze kondigden toen ook hun debuut aan. Alleen heeft het bijna twee jaar geduurd voor een release datum in zicht is. Eigenaardig verhaal waar ik toch wel graag het fijne van zou willen weten. Nu het debuut er eindelijk is kunnen we het eindelijk af toetsen aan wat ze er live van maakten. Wat meteen opvalt is dat we toch maar acht nummers krijgen voorgeschoteld: een ietwat pover resultaat als je weet dat in 2017 de songs reeds geschreven waren en live werden gebracht. Hebben ze dan twee jaar niets uitgespookt? Het lijkt er wel op. Eigenlijk had dit album nummer twee moeten zijn. We moeten het helaas doen met deze acht nummers, die … ruimschoots voldoen. Alleen afsluiter ‘White Horse’ is niet echt mijn ding. De sound van Athanasia kan je voornamelijk omschrijven als moderne power thrash. De nummers liggen echt wel goed in het gehoor. Dit heeft enerzijds te maken met de kwaliteit van de nummers én van de moderne productie. Caleb Bingham, gitarist én zanger, zat zelf achter de knoppen in de Nightmare Sound studio. Voor zij die graag een voorsmaakje willen van het album: check de vier videoclips op YouTube. Rock of Angels Records heeft er weer een goede band bij. Wat mij betreft mogen ze gerust nog eens terugkomen naar België, bij voorkeur met wat meer nummers dan de acht op hun debuut.

Frederik Blieck (82)

Rock of Angels Records ROAR 1903

Tracklist: 1. Read Between The Lines 2. Spoils Of War 3. The Order Of The Silver Compass 4. Cyclops Lord (My Will Is Done) 5. The Bohemian 6. Mechanized Assault 7. Nightmare Sound 8. White Horse