Imperia: Flames Of Eternity

‘Flames Of Eternity’ is het nieuwe vijfde album van Imperia. Imperia voorstellen zou niet meer hoeven, maar toch stellen we graag nog eens de band van Helena Michaelsen en co aan u voor. Imperia: Imperia timmert reeds 16 jaar aan de weg maar is er nooit in geslaagd om hetzelfde niveau te bereiken als zeg maar Epica, Within Temptation of Delain. Dit heeft denk ik veeleer te maken met het feit dat de band niet evenveel toert en meer tussenpozen inlast dan bovengenoemde bands. De muziek van Imperia behoort evenwel tot de top in het symfonic / gothic metal genre. Ook nu weer stelt Imperia niet teleur. Opener ‘The Scarred Soul’ is meteen het visitekaartje voor Imperia anno 2019: uitstekend nummer in een geweldige productie van Jan Yrlund en Oliver Philipps met mix en mastering door Jacob Hansen. ‘Fear Is An Illusion’ is zo mogelijks nog beter. En met ‘Unspoken Words’ heb je meteen een derde topper. ‘Book Of Love’ is de plakker van dienst. ‘Blinded’ zet je weer met beide voetjes op de grond. Persoonlijk klinkt het een beetje gedateerd en / of te vertrouwd. Niet slecht, maar had beter gekund. ‘Invisible Tears’ haalt het tempo er volledig uit en probeert de luisteraar voorzichtjes mee te slepen. Ik pas wegens te melig, te déjà entendu. ‘Otherside’ klinkt ook vertrouwd, maar kan ik wel pruimen. ‘Beauty Within’ lijkt het vervolg op ‘Invisible Tears’ en ook in dit geval pas ik. Vervolgens krijgen we terug twee hardere songs (‘My Guardian Angel’ en ‘The Ocean’) en een zacht nummer (‘A Crying Heart’). ‘A Crying Heart’ is minder triviaal en geniet mijn voorkeur onder de zachtere songs. De cd-kopers krijgen er overigens nog als bonus nummer ‘Mother’ (piano version) bij. De vinyl kopers hoeven zich geen al te grote zorgen te maken. Al bij al is het nieuwe Imperia album er één met twee gezichten geworden.

Frederik Blieck (79)

Massacre Records MASDP 1036

Tracklist: 1. The Scarred Soul 2. Fear Is A Illusion 3. Unspoken Words 4. Book Of Love 5. Blinded 6. Invisible Tears 7. Otherside 8. Beauty Within 9. My Guardian Angel 10. The Ocean 11. A Crying Heart 12. Mother