Damnation’s Hammer: Unseen Planets, Deadly Spheres

Het Britse Damnation’s Hammer werd in 2007 opgestart en zorgde eerder voor een demo, ‘Serpent’s Wrath’ (2009), een een full-album: ‘Disciples Of The Hex’ (2012). In 2014 zien we dat de complete line-up, met uitzondering van gitarist en vocalist Tim Preston wordt vervangen. Gitarist Ady Farnell, bassist Jamie Fowler en drummer Gary Bevan komen dan aan boord. En dat viertal levert nu deze ‘Unseen Planets, Deadly Spheres’ af, een tien tracks tellend album. Muzikaal kan je dit kwartet ergens situeren in de hoek van doom / death metal. Dit betekent in dit geval vooral loodzware, slepende riffs die gebouwd worden rondom even zware drumpatronen en pulserende bass structuren. Voeg daar dan zware, diepe vocalen aan toe en je verkrijgt de donkere en duistere sound die Damnation’s Hammer neerzet. Daar worden dan ook op geregelde tijdstippen samples aan toegevoegd die het geheel iets extra macabres verlenen: je krijgt er een best wel onaangenaam en ongemakkelijk gevoel bij. Dit alles knalt stevig en uiterst krachtig uit de speakers en toch krijgt het geheel niet echt vat op ondergetekende. Komt dit door de vocalen die me net niet begeesterend, overtuigend genoeg overkomen? Of door het feit dat er een bepaald tempo en ritme overheerst op dit album? Of willen we de lat misschien te hoog liggen? Hoe dan ook, doom / death metal fanaten mogen dit schijfje aan een stevige luisterbeurt onderwerpen en dan ontdekken ze een best wel intrigerend schijfje. En hoogstwaarschijnlijk is hun waarderingscijfer zelfs hoger dan dit van ondergetekende.

Luc Ghyselen (65)

Massacre Records MASCD 1026

Tracklist: 1. Temple Of The Descending Gods 2. Deathcraft 3. Unseen Planets, Deadly Spheres 4. Hammers Of War 5. Wolves Of Aquarius 6. Haunting The Abyss 7. Gates Of The Necronomicon 8. The Eternal Harvest 9. The Hex III 10. Entrance To The Final Chamber