Eric Gales: The Bookends

Eric Gales wordt door tal van collega’s beschouwd als een echte gitaarvirtuoos en wie zijn wij dan om dit te weerleggen. Maar, ondanks de reeds enorme muzikale carrière en het feit dat de man ondertussen zo’n zeventien full-albums op de markt bracht, klikt het werk van Eric Gales nooit echt bij ondergetekende. Dit is opnieuw het geval op zijn meest recente album, ‘The Bookends’. ‘The Bookends’ bevat elf nummers en laten je vooral kennis maken met het gitaarspel van Eric Gales. Daarmee kan hij vele richtingen uit gaande van pure blues, over blues rock, funk en psychedelica tot pure rock. En misschien is die verscheidenheid wel de reden dat ondergetekende niet direct een fan van het werk van Eric Gales is. Ook op dit album is dit opnieuw het geval en kiest hij voor een aanpak met verschillende stijlen. Ook een paar extra gasten komen langs en zorgen voor nog meer variatie in stijl. Zo is er B. Slade, een rap en gospel vocalist, die je kan horen tijdens ‘Something’s Gotta Give’ en ‘Pedal To The Metal’. Verder maakt ook Doyle Bramhall II zijn opwachting tijdens ‘Southpaw Serenade’, terwijl Beth Hart als vocaliste te horen tijdens ‘With A Little Help From My Friends’ het Beatles nummer dat een definitieve versie meekreeg door Joe Cocker. Het duet dat Eric en Beth er hier van maken, is niet zeker slecht, maar kan toch niet tippen aan de versie van Joe. We kunnen dus opnieuw besluiten dat het vooral de grote verscheidenheid aan muziekstijlen is die ervoor zorgt dat we ook deze ‘The Bookends’ van Eric Gales niet echt smaken. Maar hey, dat is slechts een mening.

Luc Ghyselen (65)

Provogue Records / Mascot label Group PRD 75772

Trcaklist: 1. Intro 2. Something’s Gotta Give 3. Watcha Gon’ Do 4. It Just Beez That Way 5. How Do I Get You 6. Southpaw Serenade 7. Reaching For A Change 8. Somebody Lied 9. With A Little Help From My Friend 10. Resolution 11. Pedal To The Metal