The Order Of Chaos: Night Terror (ep)

Orde en chaos. Wat op het eerste zicht niet verenigbaar lijkt te zijn, lukt deze Canadese band wonderwel. Met twaalf jaar op de teller bracht deze band al drie langspelers en twee ep’s uit. Hun moderne muziek uit zich in een combinatie van traditionele heavy metal met thrash. We krijgen ook in de muziek de combinatie van twee tegenpolen, enerzijds de melodie en anderzijds de agressiviteit. Plak daar een geweldige productie over en je hebt een bommetje. Met een strakke riff gaat ‘Night Terror’ van start. We worden meteen met de krachtige vocalen geconfronteerd, zowel clean als grunts. Het gitaargeweld biedt weerstand aan de opzwepende drumritmes. Dit uptempo nummer haalt eigenlijk meteen alles uit de kast. Het weet de melodie te bewaren in deze wervelwind aan klanken die een geweldige catchy cocktail vormen. Het is alweer een van de bands die mij de lijn van grunts laten overlopen. Alhoewel ik vocalen liever clean heb, vind ik ze hier een meerwaarde. Het is een nummer dat gaat over het loslaten van de onzekerheid en de kracht zoeken om er iets aan te doen. Op eenzelfde basis gaat ‘False Security’ verder. Melodie en krachtige drumritmes met constante energie en schurende agressiviteit, dat is ook hier de rode draad. Ook hier een aanklagen tegen een vals gevoel van veiligheid, waar we ons achter verschuilen in onze maatschappij. We zijn een nummer in het geheel en wat we ook doen, de wereld gaat morgen verder. ‘NWO’ start met dominerende baslijnen. We krijgen een ietwat progressievere, meer technische aanpak maar met een strakke visie om uit de negativiteit te ontsnappen. Het is een protestnummer tegen corruptie in de hedendaagse wereld en je voelt de agressiviteit van het verzet lopen tot in je toppen van je tenen. In slechts drie nummers leerden we de orkaan Amanda Kiernan kennen als een kameleon op het vocale terrein. De beide gitaristen John Simon Fallon en John Saturley vormen een muur aan riffs die met bassist Barrett Klesko en drummer Tim Prevost een sterk geheel vormen. Het is de dag van vandaag bijna niet langer mogelijk om origineel te zijn, maar je zal The Order Of Chaos niet onopgemerkt voorbij lopen.

Rocking Klingon (80)

Independent Release

Tracklist 1. Night Terror 2. False Security 3. NWO