Gatekeeper: Grey Maiden (ep)

Het Canadese Gatekeeper zorgde vorig jaar pas voor een knap full-album en komt er nu aan met deze vier tracks tellende ep: het ijzer smeden terwijl het heet is, noemt men dat. Gatekeeper ontstond in 2009, eerst nog als solo-project van gitarist Geoff Blackwell, maar gaandeweg uit groeiend tot een volwaardig band. Tegenwoordig vinden we in Gatekeeper ook nog vocalist Jean-Pierre Abboud, gitarist Kenny Kroecher, bassist David Messier en drummer Tommy Tro. Het vijftal brengt heel traditional heavy metal met een stevige blik op de hoogdagen van NWOBHM. Vernieuwend is het dus allerminst, aangenaam luistervoer is het wel. Het titelnummer mag dit schijfje op gang trekken en doet dit krachtig, energiek en gedreven. Met ‘Tale Of Twins’ gaan ze de ingeslagen weg verder op. Stevige riffs, krachtig vocalen, melodieuze gitaarsolo’s, mooie drumwerk: het zit er allemaal in. Je kan op adem komen met de akoestisch gebrachte ballade ‘Moss’: een absoluut rustpunt. De heren sluiten af met een stevige en gedreven versie van ‘Richard III’, een nummer origineel gebracht door Tredegar, een nogal obscure band uit Wales. Vernieuwend is het allerminst, maar deze ‘Grey Maiden’ van Gatekeeper kan toch een mooi plaatsje opeisen in een collectie traditional heavy metal.

Luc Ghyselen (80)

Cruz Del Sur Music

Tracklist: 1. Grey Maiden 2. Tale Of Twins 3. Moss 4. Richard III