Grave Digger, Biebob.

Grave Digger, support: Burning Witches – 30/01/2019 – Biebob, Vosselaar.

Wat doet een normale mens op een kille woensdagavond in Januari wanneer Vlaanderen’s wegen toevriezen en die dikke winterjas net voldoende warmte verschaft? Aanschuiven in een veel te kleine rij vooraleer Biebob te Vorselaar zijn deuren opent? Waarschijnlijk niet. Maar voor ondergetekende was er geen alternatief denkbaar, want eindelijk zouden Burning Witches voor het eerst heksentoeren uithalen op een Belgisch podium in het voorprogramma van Grave Digger. Veelbelovend was het feit dat er slechts twee groepen geprogrammeerd stonden in tegenstelling tot vele avonden waar je drie of vier bands voorgeschoteld krijgt. Dit was een lekker ouderwetse affiche en bovendien met lekker ouderwetse onvervalst heavy metal.

Intro ‘The Witch Circle’ kondigde de komst van de heksen aan. Langzaam doemden ze uit de donkere achtergrond op tot de verschijning van zingende heks Seraina Telli het podium omtoverde in een zee van licht. ‘Executed’ liet het gitaargeweld losbarsten, terwijl de voorste rijen aan de grond genageld stonden. Beeldschoon zijn de Burning Witches, veel mooier dan de gevoelige plaat kan vastleggen, want deze heksen laten zich niet vastleggen maar ontketenen een golf van gitaargeweld waarop Judas Priest of Iron Maiden instemmend zouden mee headbangen. Meteen valt op hoe professioneel Seraina reeds haar publiek bewerkt: opzwepend, stijlvol, sexy en vooral gefocust om er een muzikaal hoogtepunt van te maken. Seraina heeft het allemaal. Wat ook opvalt is dat Burning Witches na twee albums reeds een set vol meezingers kan neerzetten. ‘Save me’ is het scharnierpunt wanneer de band even gas terugneemt vooraleer de tweede helft van de set op het publiek los te laten. Van één ding ben ik zeker: de meeste toeschouwers waren er 200% van overtuigd dat ze een integere band aan het werk zagen waarvan we het laatste nog niet geschreven is. Burning Witches is klasse en zal zoals en klassewijn goed rijpen met de jaren.

* Setlist: 1. Executed 2. Metal demons 3. We Eat Your children 4. Hexenhammer 5. Bloody Rose 6. Save Me 7. Black Widow 8. Open Your Mind 9. Holy Diver 10. Burning witches

Headliner van de avond was Duitse power metalband Grave Digger. Het podium was vooraf leuk uitgerust met Grave Digger attributen. Ik was echt wel benieuwd naar deze semi-legendarische band waar ik, toegegeven, weinig van ken. Mijn verwachtingen lagen niet hoog, maar werden spijtig genoeg zelfs niet ingelost. Daarvoor was de variatie en beleving op het podium veel te dunnetjes. Het spannendste moment moet zowaar dat klein beetje vuurwerk geweest zijn ergens in het midden van de set. Geen idee wat de band in haar beginjaren vermocht, maar na negenendertig jaar geven ze een doffe indruk. De sound was te ééntonig, de zang te mak en de interactie met het publiek te steriel. Grave Digger is naar mijn zeer bescheiden mening een band voor de fans in een genre dat stilaan meer en meer gebukt gaat onder zijn eigen clichés. Daarmee wil ik niet zeggen dat er geen dingen meer te beleven vallen in power metal, maar wel dat sommige bands te veel teruggrijpen naar een geijkte formule wat zich live laat vertalen in oersaaie sets.

* Setlist: 1. Fear Of The Living Dead Tattooed Rider 2. The Clans Will Rise Again 3. Lionheart 4. Blade Of The Immortal 5. Lawbreaker 6. The Bruce (The Lion King) 7. The Dark Of The Sun 8. Call For War 9. The Curse Of Jacques 10. War God 11. Season Of The Witch 12. Highland Farewell 13. Circle Of Witches 14. Excalibur 15. Rebellion (The Clans Are Marching) Encore: 16. Healed By Metal 17. Zombie Dance 18. Heavy Metal Breakdown

Met dank aan Mike de Coene en Lukas Frank en Kai Krings (Napalm Records)

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Marc Callens.