Thornbridge: Theatrical Masterpiece

Drie jaar na debuut ‘What Will Prevail’ komt het Duitse Thornbridge opzetten met opvolger ‘Theatrical Masterpiece’. Als je met zo’n titel naar buiten komt, ben je ofwel zeker van jezelf of heb je totaal geen besef van je marktwaarde. Instrumentale opener ‘Take To The Oars’ is een deuntje zoals er zovele zijn: niet slecht, niet goed. Met ‘Theatrical Masterpiece’, het titelnummer, trapt de band het album eigenlijk af. Blijkbaar is de rode draad doorheen het album ‘marteling en onderdrukking in de middeleeuwen’. Wat mij betreft hadden ze evengoed het paringsgedrag van de huismus in de Romeinse tijd mogen nemen. Met andere woorden: het interesseert mij geen moer. Ik neem alleen ‘Welcome To My Tragedy’ op als flard van de tekst van het nummer en hoop dat dit album geen tragedie wordt. ‘Theatrical Masterpiece’ is OK, maar niet veel meer. ‘Keeper Of The Royal Treasure’ is een ok-ish nummer: klassieke riff in combinatie met goede zang. ‘Revelation’ is dan weer een goede power metalsong. ‘Demon In Your Heart’ kan me ook bekoren. En ondertussen is het wel duidelijk waar Thornbridge naartoe wil muzikaal: klassieke power metal met meerstemmig gezang. Op ‘Journey To The Outer Side’ lijkt de band dan weer zo gehaast dat je geneigd bent te denken dat de studiotijd naar zijn einde liep. Wel een mooi nummer en exemplarisch om te beschrijven hoe power metal klinkt. Nog vooraleer ‘In The Winter Grove’ start mag ik al stellen dat dit album weer eens iets anders is en voldoende kwaliteit bevat om mijn collectie te verrijken. Massacre stond vroeger wel eens gelijk met metal die net niet goed genoeg was voor Nuclear Blast of Napalm, maar met Thornbridge, Gloryful en Metal Inquisitor hebben ze toch een trits goeie power metal bands in huis. Bij AFM moeten ze waarschijnlijk denken: “verdorie, waarom hebben we dit niet opgemerkt”. Na het uitstekende ‘In The Winter Grove’ krijg je nog drie goede songs en instrumentale afsluiter ‘The Dragon’s Sleeping’. Een “masterpiece” is het niet geworden en theatricaal zijn ze alleen bij momenten, niettemin zal het album een welkome afwisseling zijn in mijn playlist.

Frederik Blieck (79)

Massacre Records MASCD 1037

Tracklist: 1. Take To The Oars 2. Theatrical Masterpiece 3. Keeper Of The Royal Treasure 4. Revelation 5. Demon In Your Heart 6. Journey To The Other Side 7. Ember In The Winter Grove 8. Trace Of Destruction 9. The Helmsman 10. Set The Sails 11. The Dragon’s Sleeping