Bus: Never Decide

Op momenten wanneer de temperaturen flirten met het vriespunt, de koude wind en regen ons doet wegkruipen achter het haardvuur, heeft een mens behoefte aan extra warmte. Bus is een Griekse stoner / doom / heavy rock band ontstaan in 2011. Doorheen de jaren bracht Bus enkele schijven op de markt: ‘The Impious Tapes’, ‘The Cross’ (ep, 2014), ‘The Unknown Secretary’ (full-album, 2016). Eind februari ligt een nieuw pareltje in de rekken ‘Never Decide’. Een heel warmhartige doom / stoner / heavy rock plaatje met knipogen naar andere uiteenlopende psychedelische muziekstijlen die ons die koude wintermaanden prompt doet vergeten. Bij de eerste song, ‘You Better Com In You Better Come Down’ hoor je al een aanstekelijk toontje op jou afkomen, dat je prompt aanzet tot lekker zweven over de dansvloer. Echter heel subtiel schuilt er ook een beetje duisternis binnen de sound van Bus. De doomsfeer blijft hangen bij ‘The Hunt’ en ‘I Burried Paul’, maar nergens gaat het de depressieve tour op. Eerder straalt deze plaat iets positief uit waarbij heavy metal stijlen uit zowel de jaren ’70 als jaren ’80 tot ’90 met elkaar worden verbonden. En dat is meteen het grote pluspunt aan deze band en schijf. Heel subtiel menen we Black Sabbath te herkennen, maar dan ondergedompeld in een stoner badje. De bonte variatie aan uiteenlopende muziekstijlen zorgt er trouwens voor dat je van de ene naar de andere aangename verrassing wordt doorverwezen. Net doordat Bus bewust je van het kastje naar de muur stuurt, blijft de aandacht dan ook scherp gehouden. Zo start ‘Lucifer’ binnen een lichtjes dreigende doom sfeertje, waarna een heel traag op gang komende zang tot instrumentale aankleding je een krop in de keel bezorgt. Om daarna over te stappen naar eerder zonnige stoner, waardoor je de zon achter die donkere wolken ziet schijnen. Deze best lange song van circa 8:45 is dan ook een schoolvoorbeeld van hoe Bus heel bewust met de emoties van de luisteraar speelt. Die doom sfeer dus combineren met lekker aanstekelijke heavy metal die aan je ribben kleeft. Schipperend tussen al die uitersten blijft Bus op diezelfde elan doorgaan op de daarop volgende songs ‘Moonchild’, ‘Into The Night’ tot ‘This King’, waardoor de aanhoorder donker en licht met elkaar kan verbinden tot één mooi geheel. Besluit: Vooral is het dat gevarieerde aanbod dat ons nog het meest over de streep trekt. De muziekstijl daarom echter reduceren tot puur stoner / doom is dan ook weer deze band en hun muziek tekort doen. We houden het dus tussen een bonte variatie tussen licht en donker, ergens tussen Hemel en Hel zoals u wilt. Het vagevuur, waar het altijd fijn vertoeven is. Daar vinden we Bus terug met deze aantrekkelijke schijf. Een plaatje voor fijnproevers ook die houden van bands die graag buiten de lijntjes kleuren. Het is geen gemakkelijke brok vlees dat je voorgeschoteld krijgt. Je moet er wat inspanningen voor doen om het te begrijpen. Maar eens gegrepen door de intensieve doom / stoner atmosfeer, is er geen terugweg meer mogelijk. Geef dit pareltje van een plaat dus voldoende luisterbeurten, en laat je gewillig onderdompelen in die bijzonder aanstekelijke atmosfeer.

Erik van Damme (75)

RidingEasy records

Tracklist: 1. You Better Come In You Better Come Down 2. The Hunt 3. I Buried Paul 4. Lucifer 5. Moonchild 6. Into The Night 7. Evil Eyes 8. This King