Hell Fire: Mania

Hell Fire, een Amerikaans viertal dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van een mix van speed metal en traditional heavy metal, zag in 2010 het levenslicht. Met ‘Mania’ is het kwartet toe aan zijn derde full-album dat tien tracks telt die, zoals de wetten van het genre het voorschrijven, energiek en krachtig door de speakers knallen met voldoende kracht en voldoende snelheid om zich in de (sub)genre op te houden. Dat de heren met nieuws afkomen had je waarschijnlijk al begrepen en toch laten de heren zich gelden, zonder dat ze ons evenmin omver blazen. Dit is uiterst degelijk en strak werk, waarmee je gemakkelijk naar buiten kunt komen en er zodoende tal van donkere plaatsen, waar het gerstenat rijkelijk vloeit, mee kan overdonderen. De heren zorgen immers voor pretentieloos stevig en krachtig muzikaal vertier waarbij je de luchtgitaar uit de kast kan halen om je te laten meevoeren op de klanken van hun sound. Dat Hell Fire hoogst waarschijnlijk nooit tot de absolute top zal horen, lijkt me na drie albums ook al duidelijk. Echt bekend in onze contreien zijn ze niet en daar zal deze ‘Mania’ weinig aan veranderen. Daarvoor is de songkwaliteit absoluut niet sterk genoeg. Maar om ergens te velde een festival te openen of op te luisteren, daarvoor mogen ze zeker eens langs komen. We kunnen dan ook besluiten dat Hell Fire een degelijk nieuw album op de markt heeft gebracht dat bij liefhebbers van het (sub)genre wel in de smaak zal vallen, maar dat het overgrote gedeelte van de metal fanaten toch links zal laten liggen.

Luc Ghyselen (65)

RidingEasy Records

Tracklist: 1. Warpath 2. Mania 3. On the Loose 4. Born To Burn 5. Transcending Evil 6. Lashing Out 7. Isolator 8. The Dreamer 9. Knights Of The Holy 10. Masochist