Soilwork: Verkligheten

Toegegeven, een grote fan van Soilwork ben ik nooit geweest: ik ken dan ook niet veel van hun vroeger werk. Ik heb deze band ooit eens aan het werk gezien op Graspop en het hard– of metalcore element was toen te manifest aanwezig en gezien ik geen fan ben van dit genre toonde ik weinig interesse in deze Zweedse band. Toen ik hoorde dat met ‘Verkligheten’, wat in het Zweeds “realiteit” betekent, de band terug greep naar hun roots, de melodic death metal die in Zweden toch furore maakte, wou ik dit album toch eens de kans geven. En na meermaals beluisteren heb ik een beter gevoel bij Soilwork. Er zitten zeer mooie stukjes melodic metal en death metal bij, weliswaar vaak afgewisseld met snoeihard geweld. De betere nummers zijn ‘Arrival’, ‘Full Moon Shoals’, ‘The Nurturing Glance’ waar de cleane stem van Bjorn Streed wel echt prima klinkt en waar een mooie melodie gecombineerd wordt met het snellere, ruigere werk en prima riffs. Het beste nummer is echter ‘Stålfågel’. Zeer melodisch, prima zang, strak ritme, en als toemaatje is gastzangeres Alissa White-Gluz (Arch Enemy) te horen, al is dit eerder op de achtergrond. ‘The Ageless Whisper’ is eens sterk staaltje van ouderwetse melodic death metal. Al bij al een behoorlijk goed album waar melodie en agressie hand in hand gaan en mooi afgewisseld worden. Benieuwd naar hun live optreden in Trix op drie februari.

Bart Verlinde (83)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Verkligheten 2. Arrival 3. Bleeder Despoiler 4. Full Moon Shoals 5. The Nurturing Glance 6. When The Universe Spoke 7. Stålfågel 8. The Wolves Are Back In Town 9. Witan 10. The Ageless Whisper 11. Needles And Kin 12. You Aquiver