Insanity Alert: 666-Pack

De uit Oostenrijk afkomstige band Insanity Alert omschrijft zichzelf als een crossover party trash band. De band werd opgericht in 2011. Hun invloed blijken ze te halen bij bands als Suicidal Tendencies, D.R.I., Nuclear Assault, Municipal Waste of Toxic Holocaust. De meeste van hun nummers gaan over zombies, krankzinnigheid en dergelijk moois. Vooral neemt de band zichzelf niet te serieus, en wil vooral een stevig feest doen ontstaan in je hoofd en bij voorkeur ook op de dansvloer. Op 25 januari 2019 is het nieuwste wapenfeit van Insanity Alert uitgebracht: ‘666-Pack’. We namen deze schijf onder de loep. Snelle, korte songs die door de strot worden geramd en nog het best tot hun recht zouden komen eens live gebracht, is een eerste vaststelling. Vanaf ‘Thirstkiller’ over ‘The body Of Christ Is The Parasite’ tot ‘All Mosh / No Brain’ hebben een duurtijd van circa één tot maximum twee minuten. In dat razende tempo drijft de band het tempo op tot een moordend tempo. En je moet als aanhoorder maar proberen volgen. De ene mokerslag is nog maar door de strot geramd of daar is al een volgende. Nee, Insanity Alert doet niet aan maken van compromissen. Integendeel, de langste song, ‘One-eye Is King (In The Land Of Blind)’, is met zijn duurtijd van iets meer dan twee minuten een uitzondering op de regel, en bewijst dat deze muzikanten verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn. Kwalitatief en puur technisch valt er nergens een speld tussen te krijgen bij deze band. Na dat rustpunt – ook al is dit een understatement – blijft Insanity Alert echter op dat verschroeiende tempo doorgaan tot je hersenpan compleet is plat gewalst. Besluit: Deze schijf, en bij voorkeur band, is duidelijk voer voor liefhebbers van Municipal Waste tot D.R.I., met een scheut speedmetal en punkrock. Dat bleek al uit eerdere meesterwerk van de band, dat is anno 2019 nog steeds het geval. Al lijkt de band muzikaal eerder door te buigen naar dat tweede voorbeeld. Net als D.R.I. brengt Insanity Alert een humoristische schijf uit waarbij heilige huisjes worden omver gestampt en de aanhoorder meteen een spiegel wordt voorgehouden, die er niet altijd even mooi uitziet. Maar laat u niet beetnemen door songtitels als ‘The Ballad Of Slayer’, ‘Demons Get Out’ of ‘8 Bit Brutality’. Ondanks de verwijzingen naar duisternis en haat, is het de bedoeling om dus daadwerkelijk een feestelijke stemming te doen ontstaan in je hoofd op een kort, krachtige en razendsnelle wijze. Daarin slaagt de band dus met brio op deze nieuwste schijf.

Erik van Damme (75)

Season Of Mist SOM 508

Tracklist: 1. Thirstkiller 2. The Body Of Christ Is The Parasite 3. All Mosh/No Brain 4. Cobra Commander 5. Saturday Night Grind Fever 6. Echoes Of Death 7. Windmilli Vanilli 8. Stop….Slammertime! 9. Why So Beerious? 10. Mosh Mosh Mosh 11. One-Eye Is King (In The Land Of The Blind) 12. Welcome To Hell 13. Two Joints 14. Chronic State Of Hate 15. I Come/I Fuck Shit Up/I Leave 16. A Skullcrushin’ Good Time 17. The Ballad Of Slayer 18. Demons Get Out! 19. 8 Bit Brutality 20. Death By Wrecking Ball 21. Dark Energon