Skáld: Vikings Chant

Skáld is een nieuw project – of mag ik echt stellen een band? – waar de eeuwenoude skalden uit Scandinavië centraal staan. Deze mensen waren, voor zover we weten, diegene die verhalen, gedichten en muziek brachten naar de verschillende nederzettingen. Wat nog steeds niet volledig duidelijk is, is de vraag waar ze precies vandaan kwamen. Mag je hen vergelijken met sjamanen, deels tovenaar, deels magiër? Of brachten die hun verhalen enkel met muziek om bepaalde trances op te wekken? Wat er ook van zij, dankzij bands als Wardruna en Heilung kregen we reeds eerder een indicatie van wat we kunnen verwachten. Maar Skáld lijkt dit nog te versterken. Met metal heeft dit niets te maken, wel met eeuwenoude trance opwekkende spiritualiteit. De drie vocalisten – Justine Galmiche, Pierrick Valence en Mattjö Haussy – in dit project zijn de werkelijke sterren want met hun stemmenpracht eisen ze waarlijk alle aandacht op. Het drietal wordt begeleidt door authentieke instrumenten waarin vooral tribaal slagwerk en percussie, gaande verschillende drums tot dierlijke beenderen, voor ritmische of beklijvende kracht zorgen. Verder worden instrumenten als lier, talharpa, citole, jouhikko of nyckelharpa aangewend. Maar steeds zijn het de vocalen die centraal staan. Als die dan ook nog eens gebracht worden Oud-Noors dan denken we dat dit Skáld al een heel dicht de oorspronkelijke skalden benaderd. Sommigen stukken zijn opzwepend en trance verwekkend, andere zijn heel beklijvend en gevoelig. Het is me dan ook heel duidelijk dat liefhebbers van een van eerder genoemde acts of van de befaamde tv-serie Vikings met dit immens beklijvend werkstuk in de wolken zullen zijn. Het geheel voert je mee op een schitterende reis naar het oude Scandinavië toen Vikings er nog echt heersten. Het gezelschap is te zien en te horen op de derde dag van het befaamde HellFest.

Luc Ghyselen (95)

Decca Records / Universal Music Publishing

Tracklist: 1. Enn átti Loki fleiri börn 2. Rún 3. Valfreyjudrápa 4. Níu 5. Flúga 6. Gleipnir 7. Krákumál 8. Ó Valhalla 9. Ec man iötna 10. Yggdrasill 11. Ódinn 12. Ginnunga 13. Jóga