Walter Trout: Survivor Blues

Gitarist / vocalist Walter Trout begon zijn muzikale carrière eind jaren zestig. In de jaren zeventig vinden we Walter terug in bands van o.a. Percy Mayfield, Deacon Jones, John Lee Hooker en Joe Tex. Een korte tijd was hij ook te horen bij Canned Heat, alwaar hij “ontdekt” werd door John Mayall. Tot in 1988 bleef hij in loondienst bij John Mayall’s Bluesbreakers om dan op eigen voeten te gaan staan. Eerst onder de naam Walter Trout Band, later als Walter Trout and the Free Radicals en nog wat later onder de naam Walter Trout and the Radicals en uiteindelijk onder de naam Walter Trout. Het ene succesvolle album na het andere kwam in de winkelrekken terecht. Tot het noodlot bijna ongenadig toesloeg. In 2013 werd bij hem levercirrhose vastgesteld. Dankzij giften van tal van fans kon hij de operatie betalen. In 2015 herstelde hij volledig en sindsdien verzorgt Walter Trout weer concerten en kunnen de fans op tijd en stond genieten van nieuw platenwerk. Ook met dit twaalf tracks tellende ‘Survivor Blues’ zullen die in de wolken zijn. Blues en bluesrock zijn de twee ingrediënten die elk album van de man kenmerken en dat is op dit zoveelste album niet anders. Zijn stevig en krachtig gitaarspel wordt ondersteund door bass, drums en keyboards. Zijn lichtjes rauwe vocalen passen hier wonderwel bij, maar het blijft toch zijn schitterend gitaarspel die het meest in de kijker staat. Of hij nu eigen composities brengt, of cover versies van anderen, je blijft zijn gitaarspel herkennen. Dat hij hier op zijn eigen manier eer betoont aan een aantal van zijn grote voorbeelden en idolen – John Mayall, Johnny Dawkins, Mississippi Fred McDowell, Otis Rush, Sunnyland Slim, JB Lenoir – is een toegevoegde waarde aan het fantastische oeuvre van deze artiest. Twee gasten – vocalist Sugaray Rayford tijdens ‘Woman Don’t Lie’ en gitarist Robbie Krieger (The Doors) tijdens ‘Goin’ Down The River’ – zorgen voor een paar knappe extra accenten, maar in de overige tracks bewijst Walter Trout keer op keer opnieuw dat hij het evengoed met zijn band alleen aan kan. Bluesfanaten en liefhebbers van blues rock kennen de naam Walter Trout dus al heel lang en zullen met dit nieuwe album heel tevreden zijn. Nu kunnen ook andere muziekliefhebbers aansluiten: ze zullen niet ontgoocheld zijn.

Luc Ghyselen (85)

Provogue / Mascot Label Group PRD 75751

Tracklist: 1. Me, My Guitar And The Blues 2. Be Careful How You Vote 3. Woman Don’t Lie 4. Sadie 5. Please Love Me 6. Nature’s Disappearing 7. Red Sun 8. Something Inside Of Me 9. It Takes Time 10. Out Of Bad Luck 11. Goin’ Down To The River 12. God’s Word