KnotFest op 20 juni!

Omdat er een heel pak bezoekers van HellFest reeds een dag voordien op de camping toekomen, wordt op donderdag 20 juni een heuse festivaldag toegevoegd. Op de beide “mainstages” van HellFest is er dan KnotFest. Wie een driedaags ticket heeft voor HellFest, kan er gratis in, maar er zijn ook aparte kaartjes voor KnotFest verkrijgbaar! Tien bands maken er hun opwachting en dat zijn heel zeker niet de minsten, daar elke band reeds meerdere tournees als headliner achter de rug heeft!

Slipknot fungeert die dag als headliner. De band werd in 1995 in het Amerikaanse Des Moines, Iowa opgestart. Het gezelschap zorgt voor ene mix van heavy metal, nu metal, groove metal en alternative metal. De heren hebben slechts vijf full-albums op de markt, maar het is vooral tijdens live concerten dat de groep opvalt. De leden zijn immers steeds op verbluffende manier uitgedost en zorgen voor een heel energieke, bijna chaotische concerten die keer op keer een festivalweide in vuur en vlam zetten. Slipknot live is immers steeds een belevenis.

De Amerikaan Rob Zombie en zijn band zijn ook al geen onbekende op de Europese podia. De man is niet enkel muzikant, maar ook filmmaker. Op muzikaal vlak mag je van Rob Zombie een mix verwachten van hard rock, heavy metal, industrial metal en nu metal. Eigen werk en eigenzinnige versies van bekende nummers vormen meestal de setlist.

Liefhebbers van aanstekelijke power metal weten dat Sabaton garant staat voor energieke en gedreven concerten. Dat zal ongetwijfeld ook nu het geval zijn. Dit Zweedse gezelschap werd in 1999 opgestart en zorgde reeds voor een aantal schitterende albums – acht om precies te zijn – waarvan ‘Carolus Rex’ (2012) de absolute topper is.

Ook al uit Zweden komt Amon Amarth, een band die een vaandeldragers is van Viking metal die ze aan de hand van melodic death metal op de liefhebbers over brengen. Amon Amarth werd in 1992 opgestart, maar heeft een voorgeschiedenis als Scum die tot 1988 terug keert. De discografie van de band telt o.a. tien full-albums waarvan ‘Jomsviking’ uit 2016 het meest recente is. Live zorgt het gezelschap steeds voor een opwindende set Viking metal.

Voor een mix van alternative rock en alternative metal zit je goed bij Papa Roach. Deze band werd in 1993 opgestart in het Amerikaanse Vacaville, California. De discografie van Papa Roach telt reeds negen full-albums waarvan ‘Crooked Teeth’ (2017) het meest recente is. Binnenkort komt met ‘Who Do You Trust?’ album nummer tien op de markt. Papa Roach zorgt steeds voor aanstekelijke live concerten en heeft in de persoon van Jacoby Shaddix een frontman in de rangen die weet hoe je het publiek moet entertainen.

Het Duitse Powerwolf, staat net als Sabaton, voor aanstekelijke power metal. Powerwolf werd in 2003 opgestart en bouwt gestaag aan zijn muzikale carrière. Met elk nieuw album – ondertussen staat de teller op zeven full-albums – wint de band nieuwe fans. Maar ook tijdens live concerten wint het vijftal keer op keer nieuwe zieltjes dankzij uiterst gedreven, energieke en heel aanstekelijke shows die uitnodigen tot meebrullen.

Het Poolse Behemoth mag je stilletjes aan gaan beschouwen als de ultieme black metal band. De band werd in 1991 opgestart als pure black metal band. Gaandeweg slopen er elementen death metal in de sound en de heren zijn ook niet vies van wat symfonische elementen. De discografie van Behemoth telt voorlopig elf full-albums die stuk voor stuk het beluisteren waard zijn. Maar live steekt de band rond frontman Nergal telkens nog een tandje bij.

Het Amerikaanse Ministry mag je beschouwen als een van de grondleggers van industrial metal. Ministry werd in 1981 opgestart door Al Jourgensen, eerst nog als synth-pop band maar al vlug als industrial metal band. Nog steeds is het oprichter Jourgensen die de touwtjes stevig in handen houdt bij dit gezelschap – hij is immers songschrijver, vocalist en producer van de band – en live kan het eigenlijk alle kanten op met dit gezelschap.

Het Amerikaanse Sick Of It All wordt aanzien als een van de grondleggers van NYHC (New York Hard Core). De band werd in 1986 opgestart en draait nog steeds rond de broers Lou (vocals) en Pete (gitaar) Koller. De discografie van dit gezelschap telt o.a. twaalf full-albums waarvan het meest recente ‘Wake The Sleeping Dragon’ op tal van lovende kritieken kan rekenen (zo ook bij MUSIKA – zie cd-reviews). Maar nog beter is het om een live concert van dit viertal mee te pikken. Sick Of It All staat immers garant voor een energieke, heel gedreven en vol explosiviteit stekende set muziek. En dat zal ook nu weer het geval zijn!

Het Zweedse Amaranthe werd in 2008 opgestart en groeide al vlug uit tot een heel geoliede machine die tijdens live concerten enorm veel indruk maakt. Je kan de sound van het gezelschap moeilijk in een vakje stoppen, daar ze power metal, melodic death metal, metalcore, rock en electronica samen laten smelten tot een geheel die door vocaliste Elize Ryd wordt omschreven als “dance rock”. Het feit dat ze ook met drie vocalisten werken zorgt er voor dat Amaranthe toch een apart plaatsje in het metal landschap inneemt. Ook hun albums – hun discografie telt er voorlopig vijf stuks – zijn stuk voor stuk voltreffers, maar tijdens live concerten lijkt de band nog net een tandje meer bij te steken.

Als dat geen tien goede redenen zijn om, zeker als je toch naar Clisson afzakt, om ook die bands aan het werk te zien, dan weet ik het eigenlijk niet zo goed meer. KnotFest alleen is eigenlijk al een schitterend opgebouwd festival op zich, waar tal van andere, meer gereputeerde festivals, veel voor zouden over hebben!

Meer info vind je alvast op www.hellfest.fr