Kaleikr: Heart Of Lead

Houdt u van experimentele muziek, van muziek die niet in een bepaald vakje te duwen is, muziek waarvoor je moeite moet doen om die te doorgronden? Is je antwoord “ja” op een van deze vragen, dan kan je Kaleikr‘s debuut aan een luisterbeurt onderwerpen. Kaleikr ontstond in 2016 en brengt een compleet eigenzinnige mix van progressive death metal opgeluisterd met een heel pak elementen black metal en stukken rustgevende melancholie. Het gezelschap komt uit de buurt van Reykjavik, Ijsland en we kennen reeds een pak uitstekende, maar meestal ook best wel eigenzinnige, metal bands uit dat landje. Of Kaleikr ook de weg op gaat van landgenoten als bijvoorbeeld Sólstafir, Svartidauði, The Vintage Caravan, Misþyrming, Auðn of Skálmöld kunnen we nog niet gaan inschatten, maar met ‘Heart Of Lead’ zorgt het duo – Maximilian Klimko (gitaar, bass, vocals en arrangementen) en Kjartan Harðarson (drums en percussie) – reeds voor een heel beklijvende, indrukwekkende indicatie dat het die richting kan opgaan. Enkel bijgestaan door de viola van Árni Bergur Zoëga op drie nummers zorgt het duo hier voor een immens beklijvend werkstuk dat je zeven nummers lang meeneemt op een heel boeiende trip in hun muzikale wereld. Dit debuut werd opgebouwd als een reis vanaf droefheid over wanhoop tot een totale mentale breakdown. In de eerste song, ‘Beheld At Sunrise’, de titel haalt het zelf al wat aan, krijg je nog wat hoopgevende opflakkeringen van licht. Naarmate het album vordert worden de nummers donkerder en worden ze in meer duisternis gedrenkt om te eindigen bij ‘Eternal Stalemate And A Never-ending Sunset’. Tempo en ritmewisselingen komen veelvuldig aan bod en zorgen er zo voor dat ook je eigen gevoel wisselt met het aangeboden muzikale werk dat zowel kracht, energie, melodie en melancholie uitstraalt. Het eerste “topalbum” in dit nog prille jaar is meteen aan feit.

Luc Ghyselen (95)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Beheld At Sunrise 2. The Descent 3. Of Unbearable Longing 4. Internal Contradiction 5. Neurodelirium 6. Heart Of Lead 7. Eternal Stalemate And A Never-ending Sunset