Saor: Forgotten Paths

Saor – ook wel gekend als de Schotse virtuoos Andy Marshall – is sinds de geboorte van het concept in 2013 al aan hun vierde full album toe. Desondanks leerde ik hen pas echt kennen op de afgelopen editie van Hellfest. Voordien had ik her en der wel eens een nummertje gehoord op een YouTube-playlist, maar op het podium bliezen Marshall en zijn kornuiten me omver. Wat een energie! Wat een epiek! ‘Forgotten Paths’ is dan ook een album waar ik reikhalzend naar uitkeek. De plaat telt amper vier nummers maar is toch goed voor een veertigtal minuten stevig blazen, rustig mediteren en visioenen van het Schotse hoogland. Er lijkt heel wat meer (post-)black metal in de muziek te zijn geslopen dan in voorganger ‘Guardians’ (2016) met hoog melodisch geshred, maar uiteraard afgewisseld met de pagan aspecten van ritmische riffjes, snelle drumpatronen en soms zelfs scandeerpartijen. Ook is er in elk nummer wel een rustiger moment waar de folkinstrumenten en cleane gitaren het overnemen, misschien onder invloed van niemand minder dan Neige, die met plezier aan openingstrack ‘Forgotten Pahts’ bijdroeg..? Het beste blijft toch die sublieme leadgitaar, zeker wanneer ze ondersteund wordt door piano, fluit of viool. Onder andere op ‘Monadh’ wordt dit dan nog eens gecombineerd met een epische dubbele basdrum en kunnen we genieten van een mooie doublure van gitaar en viool. ‘Bròn’ laat zich dan weer kenmerken door een zeer aanwezige fluit en knap vrouwelijk gezang. Lekkere post-black metal met lyrische basdrums en doedelzakken! Aflsuiten ‘Exile’ is misschien wat flauwtjes: een vijf minuten durende harpsolo die het Schotse erfgoed nogmaals in de verf zet. Slecht is het zeker niet, maar bijzonder evenmin. Toch is dit album als geheel een erg sterke release! Zeker een aanrader voor blackies die van een beetje folk niet vies zijn (Moonsorrow, Dordeduh…). En voor de fans van Europese festivals: Saor is bevestigd voor Wacken 2019 in Duitsland en Brutal Assault 2019 in Tsjechië.

Sam Bruynooghe (80)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. Forgotten Paths 2. Monadh 3. Bròn 4. Exile