Nailed To Obscurity: Black Frost

Het vorige album, het derde, van Nailed To Obscurity, ‘King Delusion’ gooide hoge ogen in de wereld van de melodic death metal: afwachten dus of deze Duitse band verder positief zou evolueren. Welnu, na een draaibeurt van ‘Black Frost’ wist ik het al: deze Germanen worden alsmaar beter. Dit album bevestigt de groei naar volwassenheid van Nailed To Obscurity. Hun sound is iets minder zwaar en hard en snel geworden dan op de vorige albums, er is ook al meer cleane zang te horen maar de composities zijn erg goed. Aan de melodic death wordt een grote scheut doom, melancholische metal en soms wat prog toegevoegd wat zorgt voor zeer sterke, gevarieerde nummers en een erg complete sound. En dit allemaal uitgevoerd door beresterke muzikanten en een dito productie. Het openingsnummer ‘Black Frost’ gaat er nog steeds stevig tegenaan al is er in het midden een heel mooie rustiger passage à la Opeth te horen. Bij het horen van ‘Tears Of The Eyeless’ doemen herinneringen aan Ghost Brigade en de oude Katatonia op. ‘The Abberant Host’ vergast ons op geweldig drumspel, serieuze grunts en een opzwepend ritme: wellicht het hardste nummer van deze schijf maar zeker niet het minste. Voor de rest allemaal prima nummers maar ik onthoud vooral het sublieme ‘Resonance’, het enige nummer waar enkel clean gezongen wordt. Hier loopt constant een zweverige, ingetogen sound door het nummer waar fans van Katatonia en Hanging Garden verzot zullen op zijn. ‘Black Frost’ is een geweldig album geworden waar zowel fans van het hevigere werk als van melodieuzer muziek hun gading zullen vinden. Dit album herbergt invloeden van al mijn favoriete bands (Opeth, Katatonia, Hanging Garden, Novembers Doom, Ghost Brigade) maar is nergens een flauwe kopie ervan want Nailed To Obscurity heeft alles tot een prachtige, eigen sound ontwikkelt. Ik kijk alvast uit naar hun optreden in het voorprogramma van Amorphis op drie februari in Trix.

Bart Verlinde (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Black Frost 2. Tears Of The Eyeless 3. The Aberrant Host 4. Feardom 5. Cipher 6. Resonance 7. Road To Perdition