Avatar, Trix.

Avatar, supports: Dylan Walshe, The Mahones – 22/01/2019 – Trix, Antwerpen.

… naar Antwerpen met dit pokkenweer is zeker geen sinecure maar om de grootmeesters aan het werk te zien moet je er wat voor over hebben. Ruimschoots op tijd vertrokken om met in het achterhoofd het aangekondigde fileleed te vermijden door de sneeuw maar alles verliep letterlijk op wieltjes zodat we mooi op tijd de Trix bereikten. Heel wat volk stond al te wachten en zoals het echte fans betaamd waren heel wat van hen geschminkt & gekleed zoals hun idolen. Als Avatar met support acts op de proppen komt weet je nooit wat er uit de bus komt en ook dit keer waren het wat onorthodoxe keuzes …

Als eerste mag Dylan Walshe het podium op. Deze Ierse singer-songwriter die als een one-man band door het leven gaat heeft een warme unieke stem, een mondharmonica om de hals en samen met zijn robuuste acoustic guitar en footdrums probeert hij om met lyrische Keltische folk songs het publiek op te warmen … Eigenlijk lukt dit niet zo goed want het geroezemoes overstijgt meerdere malen zijn akoestische performance. Dit zou evenwel niet misstaan op het Dranouter Folk Festival.

Dan brachten The Mahones het er heel wat beter vanaf. Deze Canadese Irish Celtic punk band werd opgericht in het gezegende jaar 1990 door de in Ierland geboren Finny McConnell en was eigenlijk als een one-off band bedoeld voor een St. Patrick’s Day party. Maar gesteund door de vele positieve reacties besloot men om er maar mee door te gaan en dat resulteert tot nu toe in dertien albums waarvan ‘Love, Death & Redemption’ het meest recente is uit 2018. De band heeft heel veel goesting en vliegt er meteen met een rotvaart in. De tent wordt in een mum van tijd omgetoverd tot een soort van vroege St.Patrick’s Day Party. Hun aanstekelijke dansbare punk / rock met een hele vette knipoog naar The Pogues werkt zo aanstekelijk dat stilstaan uit den boze is. Niets nieuws onder de zon maar het publiek reageert hier zeer enthousiast op. Finny McConnell (lead vocals, gitaar), Katie “Kaboom” McConnell (accordion), Sean Ryan (bass, vocals) & Guillaume Lauzon (drums) weten wat ze bedoelen met een publiek “op te warmen” … Klasse!! (P.S.: thanks to Katie & Guillaume voor de gezellige babbel achteraf aan de merch stand!)

… Eindelijk was het dan zover!!! Avatar!!! Dit zootje ongeregeld uit Zweden komt ons om de oren slaan met hun avant-garde metal in een gekostumeerde uitvoering. Eigenlijk is de muzikale stijl die ze hanteren een mix van Swedish melodic death / industrial / progressive / groove metal (what’s in a name!). Met hun unieke show en aparte verschijning op het podium transfereren ze hun publiek naar een andere ‘freaky’ wereld. Hun laatste worp ‘Avatar Country’ uit 2018 is terug het middelpunt van deze “European Tour 2019”. Verleden jaar nog op Graspop met een dijk van een show, nu met heel veel verwachtingen voor een volleTrix. Afgetrapt wordt met ‘Glory To Our King’ gevolgd door ‘A Statue Of The King’ waarbij de vaste attributen zoals de “Kings Throne” & “de kansel” niet mogen ontbreken. De band is in absolute topvorm met een prachtige interactie tussen de fans en band tot gevolg. Het geluid en licht is prima in orde en de Trix gaat “total loss” op verschroeiende versies van ‘King’s Harvest’ en ‘Bloody Angel’, meebrullend en headbangend als gekken. Tussen enkele nummers door verkondigt zanger Johannes Eckerström dat dit de eerste “sold-out show” is van deze tour en bedankt het publiek uitvoerig voor alle steun die ze als band krijgen in ons Belgenlandje. Ze bedanken hem met een zeer warm applaus. Het prachtige ‘Tower’ uit het ‘Hail The Apocalypse’ album zorgt voor een zeldzaam rustig moment waarna de hel terug losbreekt met furieuze versies van ‘Let It Burn’, ‘King After King’, ‘Reload’ en ‘Smells like A Freakshow’. Als op de eerste tonen van ‘The King Welcomes You To Avatar Country’ (zowat iedereen zit hier vol ongeduld op te wachten) ook nog twee mega bellenblazers tienduizenden zeepbellen de lucht inspuiten is het kot te klein en gaat de decibel meter zwaar in het rood. Het dak gaat eraf, talloze handen en horns in de lucht, fantastisch om zien!!! Met ‘Hail The Apocalypse’ wordt dit concert afgesloten en gaat voor een laatste keer iedereen total loss … dit is gewoon FENOMENAAL!!! BRILJANT!!! MEMORABEL!!!

Thanks to: Jonas “Kungen” Jarlsby – guitars /John Alfredsson – drums / Johannes Eckerström – vocals / Hendrik Sandelin – bass, backing vocals / Tim Öhrström – guitars, backing vocals

Stuk voor stuk top muzikanten die in een goed geoliede machine zoals Avatar zelden teleur stellen en ondergetekende ziet dan ook vol ongeduld uit naar hun doortocht op Alcatraz dit jaar!!!

P.S.: Dit is alvast het eerste hoogtepunt van 2019, ze zullen van ver moeten komen om beter te doen!

Met dank aan Wilko Reijnders.

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.