Morild: Så Kom Mørket …

De volledige titel van het debuutalbum van Morild luidt eigenlijk als volgt: ‘Så kom mørket og tog mig på ordet En sort sky af minder I afgørende stunder Frosset fast i mit indre Jeg håber det forsvinder med lyset At dø eller blive fri’. En dat zijn ook de zes titels van de nummers na elkaar. Morild werd in de Deense hoofdstad Kopenhagen in 2016 opgestart. Na een eerste ep, het drie tellende ‘VI’ uit 2017, wordt meteen ingezet op een full-album om de visie op atmospheric black metal van het vijftal te verkondigen. Deze ‘Så Kom Mørket …’ is het eindresultaat. En alhoewel we steeds te vinden zijn voor een stevige streep black metal, en we ook te vinden zijn voor atmosferische elementen in deze stijl, kan Morild ons maar matig boeien. De atmosferische stukken zijn ons meestal iets te zacht, te rechtlijnig en komen iets te nadrukkelijk in het geheel naar voor. Maar het zijn vooral de schreeuwerige vocalen die ons de das omdoen. Niet het feit dat we niet verstaan wat er geschreeuwd wordt, ook niet het feit dat we er dan hoogstwaarschijnlijk toch geen bal van zullen begrijpen, maar de manier waarop kan ons maar heel matig bekoren. Je hebt het al begrepen: wij zijn niet zo’n fan van dit album ondanks enkele knappe fragmenten (de tribal drumpatronen bijvoorbeeld tijdens ‘I Afgørende Stunder’ smaken echt naar meer en het beklijvende instrumentale atmosferische stuk tijdens ‘ Frosset Fast Til Mit Indre’ vinden we zalig), maar misschien zien wij het dan ook helemaal verkeerd en vallen jullie net “en masse” voor dit nog vrij nieuwe Deense gezelschap.

Luc Ghyselen (58)

Indisciplinarian Indisc 25

Tracklist: 1. Så kom mørket og tog mig på ordet 2. En sort sky af minder 3. I afgørende stunder 4. Frosset fast til mit indre 5. Jeg håber det forsvinder med lyset 6. At dø eller blive fri