Earupt: Elements

Het Oost-Vlaamse Earupt timmert reeds sinds 2007 aan de weg naar eeuwige roem. Dit leverde tot nu toe een full-album op: ‘Belief / Relief’ (2013) dat volledig onopgemerkt aan ons voorbij ging. Hun tweede creatieve worp, deze ‘Elements’, draait momenteel zijn rondjes in onze cd-speler. Het schijfje telt negen tracks die niet echt in een bepaald (sub)genre te plaatsen zijn. Toch lijken ons groove metal en thrash metal de voornaamste ingrediënten. Al komen ook progressive metal elementen aan bod en wordt het geheel ook best wel melodieus gehouden. Door die vrij grote verscheidenheid aan accenten dreigt Earupt een beetje tussen de mazen van het net door te glippen en dat zou eigenlijk heel spijtig zijn, want ‘Elements’ bevat voldoende om elke liefhebber van een van de eerder vernoemde (sub)genres over de streep te trekken. Het geheel klinkt heel krachtig, energiek en gedreven, zonder ook maar de minste zin voor melodie uit het oog te verliezen. Muzikaal zit elke song op dit album verdomd goed in elkaar. Het enige wat je, misschien, kan storen is het stem timbre van Rik – wij waren ook niet direct overtuigd – maar gaandeweg werden we toch over de streep getrokken. Meteen nog maar eens een bewijs dat de metalscene in België niet ophoudt bij Ostrogoth, Channel Zero en wijlen Diablo Boulevard.

Luc Ghyselen (80)

Independent release

Tracklist: 1.Shedding Skin 2. Bloodstain 3. Hooked On Life 4. Bareknuckle Fight 5. Elements 6. Rebellion 7. Broken Wings 8. Writings On The Wall 9. Heatwave