Epitimia: Thread

Epitimia is een Russisch gezelschap dat in 2008 werd opgestart en met ‘Thread’ zijn vijfde full-album presenteert. Toch is dit een nieuwe band in de lokalen van MUSIKA. Oorspronkelijk was Epitimia een band die black metal combineerde met ambient, tegenwoordig mag je het gezelschap onderbrengen in het vakje atmospheric post-black metal. Het trio – A. (alle instrumenten), K. (vocals) en M. (drums, viool) – zorgt op ‘Thread’ voor vijf tracks. ‘Introduction’ mag openen en zorgt voor een heel rustig, instrumentaal nummer met folky inslag. ‘Downfall’ is een heel pak heftiger: het nummer opent heel furieus en krachtig, maar laat in zijn meer dan elf minuten ook rustiger passages langskomen. De vocalen mag je als rauw omschrijven en worden in de moedertaal van K. gebracht zodat wij er alvast geen bal van begrepen hebben. Het akoestisch einde loopt naadloos over in ‘Infirmity’, waarna een krachtige eruptie daar een einde aan maakt. Daarna gat het nummer verder met verschillende wijzigingen in tempo en ritme zodat je kan stellen dat het drietal optimaal gebruik maakt van kalme rustgevende momenten die ze afwisselen met heftige en brutale stukken black metal om hun boodschap te verkondigen. Op dit elan gaan ze verder met ‘Vale Of Tears’ dat waarschijnlijk het heftigste nummer op dit album is geworden, al kent het een mooi en rustig akoestisch gebracht einde. Ook voor het afsluitende ‘The Tree’ blijft het gezelschap vast houden aan afwisselingen tussen heftig en krachtig en kalm en rustgevend. Zo blijft het trio stevige contrasten uit tekenen die, naar onze smaak, uiteindelijk toch iets te langdradig worden uitgesponnen om echt te overtuigen en te blijven boeien. Vooral tijdens de twee laatste nummers werd onze aandacht een paar keer afgeleid, maar dat neemt niet weg dat Epitimia met ‘Thread’ knap werk heeft afgeleverd voor wie het (sub)genre genegen is.

Luc Ghyselen (75)

Naturmacht Produktionen NP 099

Tracklist: 1. Introduction 2. Downfall 3. Infirmity 4. Vale Of Tears 5. The Tree