Trauma: As The World Dies

Trauma is een Amerikaans gezelschap, opgestart in 1981, waar ook nog ene Cliff Burton in de line-up te bespeuren viel, al verliet hij de band in 1982 om zich bij Metallica te voegen. Het gezelschap ging rustig verder en zorgde in 1984 voor het toch wel goed ontvangen ‘Scratch And Scream’ waarop je kennis kunt maken met de heavy metal sound van het gezelschap dat schatplichtig was aan NWOBHM maar toch vrij melodieus klonk. In 1985 was het over voor Trauma tot het in 2013 weer begon te kriebelen bij vocalist Donny Hillier en drummer Kris Gustofson. In 2015 was er dan opvolger ‘Rapture And Wrath’ en dat smaakte best naar meer. Ondertussen is de line-up van Trauma nog eens door elkaar geschud: naast Donny en Kris horen we hier verder bassist Greg Christian (o.a. ex-Testament) en de gitaristen Steve Robello (o.a. ex-Rock The Nations of Dublin Death Patrol) en Joe Fraulob. ‘As The World Dies’ gaat gewoon verder waar het vorige album op hield, maar dan, in ieder geval naar onze smaak, nog net iets beter, strakker en krachtiger. Net alsof alle puzzelstukjes nu precies op goede plaats zijn gevallen voor Trauma. Het nieuwe album telt tien knap gecomponeerde en gearrangeerde tracks waar kracht en melodie heel mooi samen hand in hand gaan. Het ene moment flitst een naam als Judas Priest als referentiepunt door mijn gedachten, terwijl jet volgende moment me eerder doet denken aan solo werk van Ozzy Osbourne. Al zijn dit maar referentie punten om maar aan te geven dat het niveau hier hoog ligt, want Trauma beschikt wel degelijk over een eigen gezicht. Niet dat het vijftal in wezen vernieuwend uit de hoek komt, nee helemaal niet zelfs, maar alles klinkt zo helder, krachtig en gedreven als maar kan: net een stel jonge honden die hun debuut afleveren. Pompende en stuwende basslijnen zetten samn met mooie drumpatronen de basis uit, de riffs klinken krachtig terwijl de gitaarsolo’s melodieus en vingervlug over komen. De knappe, krachtige vocalen vormen de kers op deze taart. Echte uitschieters noteerde ik niet, mindere tracks zijn in de verte al helemaal niet te bespeuren: je krijgt hier werkelijk tien tracks op hoog niveau. Als ik er toch eentje moet uitpikken, zou ik zeggen luister eens naar ‘Cold Aid’ een vrij korte gebalde track die opent met een stukje uit een radiotoespraak. Daarna halen de heren een krachtige riff te voorschijn en krijg je een opvallend refrein te horen waar meerdere stemmen samen voor een harmonieus geheel zorgen. Een schitterende gitaarsolo is hier de kers op de taart. Maar zoals eerder gesteld: dan doe ik andere tracks oneer aan. Trauma voegt met deze ‘As The World Dies’ een heel mooi verlengstuk toe aan zijn discografie.

Luc Ghyselen (85)

Pure Steel Records PSRCD 173

Tracklist: 1. The Rage 2. From Here To Hell 3. As The World Dies 4. Gun To Your Head 5. Last Rites 6. Run For Cover 7. Asylum 8. Entropy 9. Cool Aid 10. Savage