Drottnar: Monolith

Het Noorse Drottnar werd in 1996 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van technical black metal. Met ‘Monolith’ stellen het drietal – Glenn-David Lind (drums), Karl Fredrik Lind (gitaar, vocals) en Håvar Wormdahl (bass) – zijn derde full-album voor. Maar, opgelet want het gros van de nummers die je hier krijgt, werden eerder reeds uitgebracht op drie ep’s die de passende titels ‘Monolith I’, ‘Monolith II’ en ‘Monolith III’ dragen. Deze drie ep’s telden allen drie tracks en die worden nu samengebundeld en aangevuld met drie extra tracks tot dit geheel. ‘Afterglow’, dat het album opent is een van de nog niet eerder gekende tracks. Het is een vrij kort instrumentaal gitaarwerkstukje dat vrij naadloos overgaat in ‘Funeral Of Funerals’, een krachtig en stevig stukje black metal dat het technische kunnen van het drietal al meteen in de verf zet en eigenlijk de toon zet voor het volledige album. Het nummer wordt gekenmerkt door de vele ritme en tempo wisselingen, een vrij toegankelijk refrein dat gemakkelijk mee te brullen is, en rauwe vocalen die perfect bij de muziek passen. Daarna gaan de heren op dit elan verder met tal van technische hoogstandjes en vooral heel veel verrassende wendingen op gebied van tempo en ritme die in elk nummer opnieuw voorkomen. Geen vlug vlug te behappen brok muziek dus, maar wel een knap album voor muziek liefhebbers die het technisch kunnen van een band appreciëren. Ook het korte instrumentale ‘Ophir’ is een nieuwe track, maar voegt, net als het openingsnummer, weinig toe aan het album. Het creëert een rustpuntje, maar dat kon anders (en misschien wel beter) ingevuld worden. De derde en laatste nieuwe track is het afsluitende ‘Eschaton’ en dat kunnen we echt wel als een extra nummer beschouwen: een krachtig en gedreven stuk muziek dat naar een crescendo toewerkt. Fans die de drie ep’s in huis hebben, missen dus niet echt veel, maar wie die ep’s niet in huis heeft, kan dus zijn schade inhalen met dit full-album en uren lang genieten van black metal op technisch hoog niveau. Wij zijn alvast zeer te spreken over dit werkstuk van Drottnar.

Luc Ghyselen (85)

Endtime Productions ENDCD 24

Tracklist: 1. Afterglow 2. Funeral Of Funerals 3. Aphelion 4. Subterranean Sun 5. Axiom 6. Charagma 7. Ophir 8. Nihilords 9. Pestleid 10. Antivolition 11. Monolith 12. Eschaton