Ossuarium: Living Tomb

Ossuarium is een Amerikaanse viertal dat in 2016 werd gevormd. De heren – Ryan Koger (drums), Daniel Kelley (vocals, gitaar), Jeff Roman (bass) en Nate McCleary (gitaar) – willen op deze manier hun visie op black metal / doom aan de wereld brengen. Een drie tracks tellende demo, ‘Calcified Trophies Of Violence’ zag in 2017 het levenslicht. Je kan die drie nummers ook terugvinden op de split die ze vorig jaar uitbrachten met Draghkar. Intussen werkte het kwartet ijverig verder aan nieuwe nummers en die zien nu reeds het levenslicht via 20 Buck Spin en dit album getiteld ‘Living Tomb’. Acht nummers, als je de korte niets zeggende instrumentale ‘Intro’ mee rekent, telt hun eerste volwaardig album en het is inderdaad een mix van traditionele doom en pure death metal geworden. Immens stevige en krachtige death metal fragmenten worden op tijd en stond afgewisseld met al even overtuigende slepende, logge stukken doom. En toch klikt het niet echt bij ondergetekende en daar zijn vooral de loodzware erg moeilijk verstaanbare vocalen debet aan. Ja, we geven het volledig toe, je kan moeilijk uiterst cleane vocalen verwachten bij pure death metal, maar toch wel bij doom? Maar alle vocalen komen uit de speakers gekropen alsof ze uit de diepste krochten van de hel afkomstig zijn. Het steengruis hangt er nog steeds aan. Verder laat de totaalsound van Ossuarium geen spatje licht door: alles klinkt even grauw en gruizig. Je mag dan ook stellen dat de titel van dit album bijzonder goed gekozen is, want bij het beluisteren van dit album waan je je echt wel als levend individu in een kist ergens heel diep onder de grond. Rest je nog de vraag: “hoe raak ik hier in hemelsnaam uit?” En dan biedt Ossuarium je heel zeker niet het juiste antwoord.

Luc Ghyselen (62)

20 Buck Spin

Tracklist: 1. Intro 2. Blaze Of Bodies 3. Vomiting Black Death 4. Corrosive Hallucinations 5. Writhing In Emptiness 6. End Of Life Dreams And Visions Pt. 1 7. Malicious Equivalence 8. End Of Life Dreams And Visions Pt. 2