Steel Raiser: Acciaio

Met deze ‘Acciaio’ is het Italiaanse Steel Raiser toe aan album nummer vier. De band werd in 2006 opgestart door twee jeugdvrienden: gitarist Gian Luca Rossi en vocalist Alfonso Giordano. Samen met een aantal gelijkgestemden – tegenwoordig zijn dat Giuseppe Seminara (gitaar), Salvo Pizzimento (bass) en Carlos Cantatore (drums) – zorgen ze voor heel tradional heavy metal die duidelijk schatplichtig is aan Judas Priest. Op deze ‘Acciaio’ zorgt dit voor twaalf stevige en krachtige nummers die niets toevoegen aan het genre, maar die bast wel aanstekelijk klinken en telkens opnieuw een refrein bevatten dat gemakkelijk mee te brullen is: ambiance verzekerd dus tijdens live concerten. Bass en drums beperken zich meestal tot het verzorgen van een stevige, solide en toch wel energieke en stuwende basis. De riffs klinken krachtig en liggen goed in het gehoor en, samen met de melodieuze gitaarsolo’s, nodigen ze uit om je luchtgitaar te omgorden. (Vergeet ondertussen ook niet om te headbangen.) De vocalen zijn krachtig en zelfs in de hogere regionen staat Alfonso zijn mannetje zonder echt uit te glijden. Vernieuwend is het allerminst, maar als je tevreden brengt met een portie goed gebrachte en krachtige traditional heavy metal (en wie is dat eens niet: we eten toch ook allemaal graag een zak frieten met mayonaise?), dan is deze nieuwe van Steel Raiser een leuke aanvulling op je collectie. Absoluut geen top, maar wel eerlijk en heel goed: wij hebben alvast pretentieloos genoten van deze iets meer dan veertig minuten durende schijf.

Luc Ghyselen (78)

Iron Shield Records ISR 078-19C

Tracklist: 1. The Fourth Seal (Intro) 2. Demon Angel 3. Heavy Metal Hero 4. The King Of The Night 5. Genghis Khan 6. Rising Phoenix 7. Highway Eagle 8. Wherever 9. Night Of The Duster 10. Spirits Of Vengeance 11. Man Of Rage 12. Up The Fist