Powerwolf, L’Aeronef.

Powerwolf, supports: Kissin’ Dynamite, Amaranthe – 15/01/2019 – L’Areonef, Lille, Frankrijk.

Een trio om “U” tegen te zeggen om het concertseizoen 2019 te openen. Kissin’ Dynamite mocht aantreden voor een reeds quasi-volle Aeronef en maakten van de gelegenheid gebruik om hun beste beentje voor te zetten. Acht songs kregen we aangeboden uit verschillende albums. Vooral was het klassieke metal. Leuke versies van ‘I Will Be King’ en ‘Flyin Colours’ én vooral een zeer enthousiaste menigte.

* Setlist: 1. I’ve Got The Fire 2. Somebody’s Gotta Do It 3. Highlight Zone 4. Love Me, Hate Me 5. Waging War 6. You’re Not Alone 7. I Will Be King 8. Flying Colours

Het was eventjes wachten op de komst van Amaranthe. Gelukkig is en blijft het nog steeds een kippenvel moment wanneer de band aantreedt, want dan weet je dat het feestje kan beginnen. De band zit middenin de tournee om nieuw album ‘Helix’ te promoten. Elize zag er wederom beeldig uit. De zaal zat vol spanning te wachten naar de mix van oude en nieuwe nummers en kreeg ook wat ze verwachtte. Het geluid kon wat mij betreft ietsjes beter. Ik mist een beetje de harmonie tussen synths en gitaren, waardoor het geluid wat meer neigde naar industrial metal dan naar de gebruikelijke melodische death metal. Ik miste ook wat vuur en zag een band die een beetje op routine voortschreed. Slecht was het zeker niet, maar de band heeft mij altijd al kunnen meeslepen in hun act, terwijl het nu maar met momenten was. Niettemin blijft Amaranthe de moeite om live aan het werk te zien en ik ben er vrij zeker van dat ze binnenkort wanneer ze zelf headlinen dit allemaal ruimschoots zullen goedmaken.

* Setlist: 1. Helix Intro 2. Maximize 3. Digital World 4. 365 5. 1.000.000 Lightyears 6. Hunger 7. Amaranthine 8. GG6 9. Helix 10. Drop Dead Cynical 11. Call Out My Name 12. The Nexus

Headliner van de avond, Powerwolf, liet ook eventjes op zich wachten, wat met de aankleding van het podium te maken had. De band werd onthaald op een indrukwekkend geschal van ‘Powerwolf’ tijdens intro ‘Lupus Daemonis’. Van een binnenkomer gesproken. De zaal was niet ‘chaud’ maar bloedheet. En toen barste ‘Fire And Forgive’ en de zaal los. Bepaald indrukwekkend. Atilla was in de vorm van zijn leven wat zijn geratel tussen de nummers was van de bovenste plank. De man kan een carrière in comedy overwegen. Het publiek hing aan zijn lippen. Elk nummer is bijna een hoogtepunt of moet ik zeggen een ritueel. Powerwolf’s live formule is vrij eenvoudig: wat werkt behouden en toevoegen met nieuwe elementen die gegarandeerd ook werken. Het eerste hoogtepunt der hoogtepunten was ‘Armata Strigoi’, waarbij het publiek het overnam van de band en Attila het gelukkig terug tijdig overnam of anders waren ze nog uren met het ‘Ho Ho’ gezang doorgegaan. Wat het meest opvalt is dat de band er geen routine job van maakt, maar zelf volledig opgaat in het feestgedruis. Ik mag gerust stellen dat het na ‘Armata Strigoi’ één langgerekt summum summorum was. Was dit hoe een night of the metal proms er zou kunnen uitzien? Nee, veel beter, dit is gewoon een band die zich steeds duidelijker profileert als headliner. De mix van professionalisme en puur plezier is hoogst uitzonderlijk. Je mag gerust stellen dat Powerwolf een fenomeen is. Alles klopt gewoon: de podium act, de songs, het geluid, de présence, de uitwisseling met de zaal. Ik durf wedden dat binnen tien jaar de helft van het publiek op alle grote festivals met een Powerwolf shirtje rondloopt en dat tegen dan de Aeronef al lang te klein zal zijn en dat wij de aanwezigen zullen terugkijken op deze dag met een gloed in het hart die onze aarde alweer een beetje teveel opwarmt. Het leger van ‘Armata Strigoi’ groeit met het uur. Enroll or be sanctified with dynamite.

* Setlist: 1. Intro: Lupus Daemonis 2. Fire and Forgive 3. Army of the Night 4. Incense & Iron 5. Amen & Attack 6. Let There Be Night 7. Demons Are a Girl’s Best Friend 8. Killers With the Cross 9. Armata Strigoi 10. Blessed & Possessed 11. Where the Wild Wolves Have Gone 12. Resurrection by Erection 13. Stossgebet 14. All We Need Is Blood 15. We Drink Your Blood 16. Lupus Dei Encore: 17. Intermezzo: Agnus Dei 18. Sanctified With Dynamite 19. 20. Coleus Sanctus 21. Werewolves of Armenia 22. Outtro: Wolves Against The World

Met dank aan Elodie Jouault en Charles Provost.

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Luc Ghyselen.