Lahmia: Resilience

Het Italiaanse Lahmia is er na een stilte van zo’n zes jaar eindelijk terug met de opvolger voor ‘Into The Abyss’. ‘Resilience’ is de titel die het nieuwe werkstuk van dit gezelschap. In vergelijking met zijn voorganger trekt Lahmia nu volledig de kaart van melodic death metal. Weg zijn dus de invloeden uit gothic. De band kiest dus voor een steviger sound, zonder melodie uit het oog te verliezen. Dit levert dit keer acht nummers op die krachtig uit de speakers knallen. Zonder dat het gezelschap vernieuwend uit de hoek komt, zorgen ze wel voor een krachtig in het gehoor liggend album met mooie interpretaties van hoe melodic death metal volgens hen hoort te klinken. De vocalen zijn brutaal en agressief, de riffs uiterst krachtig, de gitaarsolo’s melodieus, terwijl de ondersteuning van bass en drums voor een stevige basis zorgt. Terwijl de eerste vier tracks er vlot worden doorgejaagd, laat track nummer vijf, ‘Void Of Humilation’, toch een ander geluid horen. In dit nummer wordt veel meer rust ingebouwd en dat staat dan weer heel mooi in contrast met de felle, furieuze passages. Nog een buitenbeentje is het meer dan elf minuten durende ‘The Age Of Treason’ waar de band tal van ritme en tempowisselingen gebruikt zonder dat dit in oeverloze muzikale brij verzandt. Integendeel, het nummer is enorm goed opgebouwd en gearrangeerd, verveelt geen seconde, en zorgt ervoor dat je eigen gevoelens van hot naar her worden geslingerd. Met de twee laatste nummers wordt eerder terug gegrepen naar het stramien van de eerste vier nummers – al komen er in het afsluitende ‘Existential Vastness’ meer heldere, melodieuze fragmenten langs – en ook daar is helemaal niets mis mee. We kunnen dan ook concluderen dat Lahmia met ‘Resilience’ een duidelijk stap voorwaarts heeft gemaakt op gebied van technisch kunnen, songwriting en uitvoering. Lahmia behoort misschien nog niet bij de absolute toppers in het (sub)genre, maar klopt wel stevig aan de poort als ze deze lijn kunnen verder trekken.

Luc Ghyselen (85)

Scarlet Records SC 350-0

Tracklist: 1. Elegy Of A Dying Sun 2. Her Frantic Call 3. Divide Et Impera 4. The Frayed Lines Of Time 5. Void Of Humiliation 6. The Age Of Treason 7. Limitless 8. Existential Vastness