Ravager: Thrashletics

Het tweede album van de Duitse thrashers van Ravager kreeg de naam ‘Thrashletics’ mee. Nu zijn de meeste thrash liefhebbers die wij kennen nauwelijks in staat tot honderd meter rennen, laat staan aan heuse kampioenschappen maar we zullen maar aannemen dat op de ‘Thrashletics’ voornamelijk bier hijsen en headbangen op het programma staan. Op de hoes zien we een gespierde krokodillenman gewichtheffen met de overblijfselen van Sinterklaas, zakenmannen en een officier (als we goed kijken). Vooral die eerste lijkt ons met de hele zwarte piet discussie een actueel onderwerp, toch lijken de jonge honden zowat haasje over te doen met allerhande onderwerpen. ‘Society Of Blunted State’, ‘Thrashletics (Out Of Hell)’, ‘Pit Stop… Don’t Stop In The Pit’, … handelen allemaal over verschillende onderwerpen, het één al serieuzer dan het andere. Terwijl men het album opent met een atmosferische intro, herbergt de rest van het schijfje toch wel wat meer rechttoe rechtaan crossover thrash werk. Parallellen trekken we dan snel naar (vooral) Insanity Alert, (oude) Municipal Waste en aanverwanten. De Duitsers zijn vooral geïnspireerd door de “Nieuwe Old School” als het ware. Helaas kan men nooit het niveau van die bands halen, daarvoor zijn de songs onderling te veel uitwisselbaar, en het riffwerk te onorigineel. Soms kijken we eens op van goed gitaarwerk (het begin van ‘Slaughter Of Innocents’) of sterke solo’s (‘Mindblender’) maar niet genoeg om het déjà vu gevoel uit te wissen. Nu gunnen we Ravager natuurlijk zijn groeitijd en aangezien men duidelijk wel capaciteit heeft om degelijke songs te schrijven geloven we dat men misschien met album nummer drie wat meer een eigen smoelwerk kan ontwikkelen. Als lokale helden kan men misschien al dienen maar de volgende fase is echter nog niet gehaald. Daarvoor steekt men nog teveel in de middelmaat.

Levi De Luycker (68)

Iron Shield Records ISR 075-19C

Tracklist: 1. Descending Dawn 2. Mindblender 3. Thrashletics (Out Of Hell) 4. Society Of Blunted State 5. Dysphoria 6. Slaughter Of Innocents 7. Pit Stop… Don’t Stop In The Pit! 8. Kill For Nothing 9. Dead Future