AFI: The Missing Man (ep)

AFI, wat staat voor A Fire Inside, is een Amerikaanse band die begon als een punkrock groep met de nodige ballen en schopte het zelfs tot in één van de soundtracks van een Tony Hawk’s skate game. Nu zijn ze reeds twintig jaar bezig met dezelfde line-up, en staan ze weer klaar met een nieuwe ep ‘The Missing Man’ genaamd. We beginnen meteen met een redelijk stevig tempo en aangrijpende melodieën met de nodige backbone! Een aangename stem zoals we doorheen het hele oeuvre van deze heren te horen krijgen. ‘Trash Bat’ maakt meteen indruk en doet ons nu al jammeren over het feit dat er maar vijf nummers op deze ep te vinden zijn. ‘Break Angels’ gaat rustiger verder in dezelfde sfeer. Modern klinkend, de punk ergens ver achter zich gelaten, maar ergens hangt het toch nog wat in de lucht. En verscholen achter de redelijk zachte klanken die je humeur positief beïnvloeden zit nog steeds een lekker steviger gitaar en een drum die de nodige power heeft om zich te laten voelen. ‘A Missing Man’ levert ons akoestische rust en dromerige klanken. Zelfs wanneer het rustige nummer wat openbreekt blijft het dromerige karakter intact en zweven de klanken zonder je gehoorgang te beschadigen tegen je trommelvlies aan. AFI is een band die geëvolueerd is tot een modern klinkende band die hun roots voor een groot deel achter zich heeft gelaten, maar nog steeds de gitaar en een strakke drum stevig omarmt. Een korte, krachtige ep met nummers die blijven hangen en ongetwijfeld live, indien goed gebracht, zeker zullen werken.

Tom Kuppens (79)

Ex Noctem Nacimur

Tracklist: 1. Thrash Bat 2. Break Angels 3. Back Into The Sun 4. Get Dark 5. A Missing Man