Vanir: Allfather

Vanir is niet van hier en komt hier spijtig genoeg ook nooit, want Vanir is een Deense Viking metal band die zich concentreert op de Scandinavische en Duitse markt. Met hun vijfde album mag ik hopen dat daar eindelijk verandering in komt, want Vanir is best wel het zien en luisteren waard, anders zou de band al die tijd niet in de gratie van Mighty Music staan. En geleidelijke groei is misschien wel de duurzaamste weg naar eeuwige roem. Elf nieuwe nummer moeten ons hiervan overtuigen of de divisie waar Vanir van deel uitmaakt hen nog past. In diezelfde categorie vindt je Celtachor, Cruachan, Svartsot, Huldre, Fejd, Einherjer, Skilltron en vele andere. De vraag is of het niveau van een Primordial, Amon Amarth of Finntroll bereikt wordt. Het antwoord is helaas “neen”. De songs overstijgen de middelmaat niet. Geen slechte songs, maar niets waarvan je spontaan gaat headbangen of luchtgitaar spelen. Elf songs lang had ik een beetje en dubbel gevoel: middelmatigheid afgewisseld met leuke passages in een goede productie. Vanir blijft vooralsnog een band om een festival te openen in een tent of ergens op en klein festival de middenmoot te bevolken. Ik geef ze de raad vooral die laatste keuze te gebruiken. Ik vrees dat de weg naar de hoogste divisie niet open ligt. Maar laat dit toch de pret niet bederven die dit album biedt en die ze ongetwijfeld live weten over te brengen.

Frederik Blieck (75)

Mighty Music PMZ 292

Tracklist: 1. Væringjar 2. Svoldir 3. The Final Stand 4. Ironside 5. Shield Wall 6. Fejd 7. Thor – The Powerhead 8. Bearer Of The Word 9. Ulfhednar 10. Einherjer 11. Gravfærd