Nornír: Verdandi

Het Duitse black metal gezelschap Nornír werd in 2014 opgestart en zorgde al snel voor een titelloze drie tracks tellende demo. In 2017 volgde dan een vier tracks tellende ep die ‘Urd’ als titel meekreeg. Nu tekent het gezelschap – Lethian (vocals, gitaar), Angrist (gitaar), Farliath (drums) en Reineke (bass) (2018) – present om ons hun eerste full-album te presenteren. ‘Kveld’ opent en laat een sound horen die niet zou misstaan als een nummer voor de reeks Vikings: een soort van pagan Noorse folk. Met ‘Vergessenheit’ komt de ware aard van het beestje naar boven: rauwe en ruwe black metal met een heel stevige en gedreven vaart waarin de vocalen net hoorbaar zijn, zonder te verstaan wat men je ook maar toeschreeuwt. ‘Natt’ pikt de draad terug op van het openingsnummer: kalme, rustgevende klanken mogen openen terwijl een vuur in de achtergrond knettert en de sfeervolle vocalen opnieuw pagan “uitschreeuwen”. Na zo’n twee minuten verandert de sound compleet naar grimmige, ja uiterst, dreigende black metal met schreeuwerige vocalen, een stevig tempo en veel brute kracht. ‘Transzendenz’ gaat verder met stevig, agressief zwart geblakerd furieus geweld. Het tempo wordt hoog gehouden al zitten er een paar korte tempowisselingen tussen die het helse ritme een beetje breken. Maar door de vooral schreeuwerige vocalen blijft het niet echt plakken bij ondergetekende. Geef me dan maar weer de pagan kracht waarmee ‘Yggdrasil og Nornene’ uitpakt. Naast deze beklijvende stukken telt het nummer ook enorm stevige black metal erupties zodat een mooi contrast ontstaat tussen beide stijlen. Opnieuw nemen de schreeuwerige black metal vocalen tenslotte de bovenhand en blijven we wat op onze honger zitten. Een stuk beter vergaat het ons met ‘Isvinden i Nord’ dat rauwe black metal aan een heel stevig tempo op je laat af denderen. Het helse ritme en tempo laat je geen seconde rust. Afsluiter ‘Valhalla’s Call’ is een gedreven en energieke track geworden met mooie tempo en ritmewisselingen, al wordt het grootste deel afgehaspeld aan een rotvaart. We kunnen dan ook besluiten dat heel goede momenten worden afgewisseld met stukken en fragmenten die we een stuk minder hoog inschatten, maar al bij al zorgt Nornír voor een mooi visitekaartje en kan deze ‘Verdandi’ de start betekenen voor een knappe muzikale carrière.

Luc Ghyselen (78)

Northern Silence Productions NSP 167

Tracklist: 1. Kveld 2. Vergessenheit 3. Natt 4. Transzendenz 5. Yggdrasil og Nornene 6. Isvinden i Nord 7. Valhalla’s Call