Nasheim: Jord Och Aska

Nasheim is een muzikaal project van Erik Grahn die zich op eerder werk liet bijstaan door een aantal muzikanten. Op ‘Jord Och Aska’, het tweede full-album, hoor je, naast Erik natuurlijk, enkel nog David Ekevärn (drums). Toch veranderde dit in wezen niet zo veel aan de sound van Nasheim. Nog steeds kiest Erik voor black metal als basis, maar doom, gothic rock en Noordse folk elementen maken hun opwachting doorheen het geluid. Op ‘Jord Och Aska’ neemt de man je mee op een beklijvende muzikale reis van iets meer dan veertig minuten. Het eerste nummer, ‘Att Sväva Över Vidderna’ neemt ruim twintig minuten in beslag, maar verveelt geen seconde dankzij de talrijke wijzigingen in tempo en ritme die telkens opnieuw een ander gevoel opwekken die zich bewegen tussen hoop en dromen langs de ene kant en onderdrukking en wanhoop lans de andere kant. Er wordt sfeervol geopend aan de hand van folky klanken om die voorzichtig uit te bouwen met black metal en uiteindelijk te ontploffen in pure black metal stijl. Een track die ook het volledige klanken en kleurenpalet van Nasheim weergeeft. ‘Grå De Bittert Sådda Skogar’ sluit naadloos aan bij de eerste track en opent na het abrupte einde opnieuw heel beklijvend en zelfs wat mysterieus. Het nummer graaft dieper in je donkere zielenroerselen en laat je in feite wat verweesd achter terwijl je toch geen bal hebt begrepen waarover Erik het nu precies heeft. Met een duurtijd van iets meer dan vijf en halve minuut is het meten ook duidelijk het kortste nummer van dit schijfje, want ‘Sänk Mig I Tystnad’ is opnieuw een lang uitgesponnen stuk geworden (meer dan zestien minuten). Opnieuw zorgen tal van wijzigingen in tempo, ritme en klankkleur voor een erg gevarieerd werkstuk die telkens opnieuw een beklijvende sfeer weet op te wekken. Geen werk om vlug vlug te consumeren, maar wel een album dat met iedere nieuwe luisterbeurt een beetje meer van zijn geheimen prijs geeft.

Luc Ghyselen (80)

Northern Silence Productions NSP 166

Tracklist: 1. Att Sväva Över Vidderna 2. Grå De Bittert Sådda Skogar 3. Sänk Mig I Tystnad